RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik kan pianoslipset byttes

Sist oppdatert:
Har du en vrien mottaker på julegavelisten? Her er den komplette guiden til hvordan du unngår stygge blikk på julaften.

(iBergen.no) Alle har vi dem. Én person man gruer seg til å kjøpe gave til hver eneste bidige jul. Som oftest gjør man ferdig alle innkjøpene før man kjøper presang til denne personen, gjerne lillejulaften klokken fem på stengetid.

Sure miner
Og så er det bare å vente på de misbilligende blikkene man får under gaveåpningseansen neste dag og i ukene framover. Men fortvil ikke. For i år kan du safe deg på forhånd med denne listen som Forbrukerportalen har utarbeidet for travle julegavekjøpere.

* Spør om byttereglene i butikken før du kjøper. Dermed har du inngått en avtale om bytterett. Få gjerne med et byttebevis som skriftlig dokumentasjon.

* Ta vare på kvitteringen, den dokumenterer hvor og når og til hvilken pris varen er kjøpt. Mister du den, kan en kontoutskrift fra banken gjøre samme nytten. Vanligvis pleier butikker å være fleksible likevel etter jul, selv om du ikke har kvittering.

Bytt kjapt
* Gaven bør byttes så snart som mulig etter julaften. Bytteretten praktiseres ulikt og det kan være forskjeller mellom både butikker og bransjer. Noen kan ha åtte dagers returrett, mens andre har ti eller 14 dager. Men julegaven kan gjerne være kjøpt flere uker før jul, så du bør være tidlig ute når du vil bytte.

* Nesten ingen butikker gir penger tilbake for feilfri vare. Normalt har du valget mellom å bytte til en annen vare, eller få en tilgodeseddel.

* Salget like etter jul skaper alltid forvirring for bytting. Julegaven som ble kjøpt til full pris før jul, kan være nedsatt til halv pris og mange vet ikke hvilken pris man skal ta utgangspunkt i når man vil bytte. Fordi bytteretten omfatter bytte av vare mot vare, kan man altså ikke levere ett stykk pianoslips og få to krokodilleslips tilbake. Du kan få en tilgodelapp i stedet, men da kan selger nekte deg å bruke den på salgsvarer.

Bedre med nettet
* Du kan også oppleve å bli nektet å bruke gavekort på salgsvarer, men da må dette være spesifisert idet gavekortet ble kjøpt. Gavekortet er også gyldig i tre år, med mindre en kortere gyldighetstid er avtalt på kjøpstidspunktet.

* Reglene for angrerett er langt bedre dersom du kjøper gavene på internett. Angrerettloven gjelder ikke ved kjøp i vanlige butikker, men for kjøp på nettet har kjøperen 14 dagers angrefrist. Da har du full returrett, men må betale returportoen selv.

Utover postordre og internettsalg har du som forbruker ingen lovbestemt angrefrist eller bytterett. Men butikkenes velvilje etter jul har blitt praktisert så lenge at det er å regne som sedvane. En forutsetning for å kunne bytte er at varen er ubrukt og uskadet, gjerne også uåpnet.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere