RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik kan PST overvåke deg

Sist oppdatert:
Videre fullmakter gjør det lettere for PST å avlytte deg.

De fire mennene som er terrorsiktet, ble avslørt av de nyeste avlyttingsverktøyene til politiets sikkherhetstjeneste (PST). Men hadde dette skjedd før 11. september 2001, er det ikke sikkert PST i det hele tatt hadde fått lov til å avlytte den terrorsiktede 29-åringens bil.

- De nye bestemmelsene i straffeprosessloven gjør det lettere for politiet å avdekke terror og andre grove forbrytelser under planlegging, sier førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Universitet i Oslo, Marius Emberland, til iOslo.no.

- Lettere med romavlytting
Emberland er ekspert på terrorlovgivning og sier lovendringen som kom sommeren 2005, lemper på kravene til PST.

- PST kan iverksette romavlytting på et mindre sikkert grunnlag enn før, sier Emberland, som advarer om at de vide fullmaktene kan misbrukes om de ikke forvaltes med varsomhet.

- Det er positivt at man er i stand til å avverge terror, men de nye bestemmelsene er et innhugg i rettssikkerheten, sier Emberland.

- Enklere krav
Tidligere har PST måttet følge kravet om sannsynlighetsovervekt for å iverksette tiltak mot mistenkte terrorister. Det vil si at det må være mer sannsynlig at personen vil utføre et terroristangrep enn ikke.

Men med lovendringen fra 2005 må det kun foreligge gode grunner til å tro at en person vil utføre en terrorhandling. Og jo mer alvorlig anklagene er, desto mindre strenge blir kravene til bevis.

- Dette er en ny form for fleksibilitet i straffeprosesslovgivningen. Til slutt er det domstolene som vil fastsette grensene for hva som er akseptabelt, men slike saker har ennå ikke vært oppe til behandling, sier Emberland.

Kan ære for vide fullmakter
- Politiet har fått vide fullmakter, men det gjenstår å se om de er for vide, sier Emberland.

Her er et utdrag fra lovteksten i Straffeprosessloven § 222d:

« Retten kan ved kjennelse gi politiet tillatelse til som ledd i etterforsking å nytte tvangsmidler som nevnt i kapittel 15, 15 a, 16, 16 a og 16 b når det er rimelig grunn til å tro at noen kommer til å begå en handling som rammes av

a) straffeloven § 147 a første eller annet ledd,»

§ 147a er den såkalte terrorparagrafen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere