*Nettavisen* Nyheter.

Slik kom dødsspriten til Norge

ET STED PÅ ØSTLANDET (TV 2 Nettavisen): En sentral skikkelse i spritmiljøet på Østlandet snakker for første gang ut om dødsspriten.

03.03.05 09:10

Spritsmugleren frykter at metanol-spriten som nå er i omløp kan stamme fra det samme partiet som så langt har krevd ni menneskeliv i Norge. Totalt har 18 mennesker dødd av metanolforgiftning i Norge de siste årene.

Fra Belgia
- Kort tid etter at Erik Fallo og en rekke andre sentrale aktører i spritmiljøet ble pågrepet høsten 2002, fikk jeg en henvendelse fra en spritkontakt i utlandet. Han forsøkte å selge en container med sprit som sto i transit i Belgia. Den stammet fra samme leverandør som spriten til Erik Fallo, sier smugleren til TV 2 Nettavisen.

Disse opplysningene skal også Erik Fallo ha bekreftet i politiavhør. Han skal ha fortalt at han kjente til at spritleverandøren fra Portugal hadde et lager i Belgia – men at han ikke visste hvor det lå.

Spritsmugleren hevder å ha takket nei til tilbudet høsten 2002.

- Jeg var livredd, det samme var alle andre i miljøet på Østlandet. Ingen turte å ta i denne spriten, framholder han.

4000 liter i omløp
Mannen, som er i 50-årene, mener det er øst-europeisk mafia som står bak den metanolholdige spriten i Norge.

- Det norske spritmiljøet ligger nede med brukket rygg. De aller fleste er tatt, og de som har klart seg er livredde for å bli koplet til dødsspriten, sier han.

Derfor mener han å ha opplysninger som underbygger at øst-europeisk mafia kan ha tatt containeren med dødssprit inn til Norge fra Belgia. Og at det er den som nå er i omløp.

I så fall kan nærmere 4000 liter metanolholdig sprit være omsatt nylig.

- Truet på livet av mafiaen
- Øst-europeisk mafia hadde over lengre tid framsatt kraftige trusler mot både meg og andre sentrale aktører i spritmiljøet. De forsøkte å true til seg det norske markedet, sier han.

Men ingen tok truslene på alvor, før dødsspriten kom på markedet.

- Etter at det skjedde, har mafiaen fra øst ligget lavt. Vi har ikke hørt noe, sier han.

Andre kilder med kunnskap om spritmiljøet underbygger dette.

- Det skal ha blitt tatt inn et større parti med sprit fra Belgia i 2003. Først ved juletider i fjor skal spriten ha blitt omsatt, sier en kilde til TV 2 Nettavisen.

Ifølge kilden skal det være øst-europeere, spesielt russere og personer fra de baltiske landene, som står bak salget.

Gjengmiljøet i Oslo
- Jeg kjenner til flere illegale transporter med sprit som nylig har kommet via Sverige og inn til Hedmark i Norge. Og bak disse forsendelsene står det ikke nordmenn, sier spritsmugleren i 50-årene.

Spritsmugleren hevder det nettopp er den østeuropeiske mafiaen som står bak de nye smuglingsrutene.

- Og de samarbeider med gjengmiljøet i Oslo, hevder han.

TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med flere kilder i det kriminelle gjengmiljøet i Oslo. De underbygger denne påstanden.

- Flere av de kriminelle gjengene i Oslo har slått over fra dop til sprit. Se bare hvor få narkosaker som har vært oppe den siste tiden med gjengmedlemmer fra Oslo, sier en kilde som kjenner gjengmiljøet godt.

Smugler advarer mot sprit
I forbindelse med opprullingen av metanol-saken på Østlandet i 2002 kom det fram at politiet fryktet at det var et parti med over 3000 liter dødsprit som var på avveie.

- Spriten kommer ikke fra det partiet. Den spriten forsvant lengre nord i landet, og har aldri vært i Østfold, hevder kilden overfor TV 2 Nettavisen.

Han advarer nordmenn mot å drikke sprit som de ikke vet hva inneholder.

- Jeg vet at mye av den spriten som smugles til landet i dag, smugles på originalflasker, eller flasker som er til forveksling like. Det holder ikke bare å styre klar av 5 liters dunker, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.