RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik lurte de alarmen

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Brukte blant annet aluminiumsfolie til å stjele klær.

Den 20 år gamle kvinnen fra Romania måtte mandag møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha stjålet klær fra Coop Obs på Løren i Oslo den 2. mai.

Det spesielle ved saken er at hun brukte en eske preparert med aluminiumsfolie til å lure alarmsystemet i butikken.

Stjal i prøverommet
I retten fortalte kvinnen at hun kom til Norge den 26. april sammen med kjæresten. Hun hadde før dette vært i Spania der hun hadde arbeidet. Hun sa at hun kom til Norge for å ha ferie her i 14 dager.

To dager etter ankomst til Norge, ble hun og kjæresten tatt for et tyveri fra Smart Club, der hun godtok et forelegg, mens kjæresten ble fengslet på grunn av tyveriet og andre forhold.

Om tyveriet fra Coop forklarte hun i retten at hun hadde kommet til butikken sammen med en annen rumener, fordi han skulle kjøpe seg noen klær.

Vedkommende hadde hun truffet på en pub i Oslo etter at kjæresten var blitt fengslet.

Mannen hadde med seg en Ikea-pose, der den hjemmelagde esken med aluminiumsfolie var plassert. Kvinnen nektet for å ha noen kjennskap til posen, selv om hun erkjente straffskyld.

I retten sa hun at mannen prøvde en del klær i et prøverom, og at hun bar klær inn til prøverommet tre - fire ganger. Men hun nektet for at hun visste at klærne ble lagt i posen. Først etter at han kom ut av prøverommet, skal han ha fortalt at han hadde stjålet en del klær, fordi han trengte penger, sa hun.

Dømt til fengsel
Retten finner det bevist at 20-åringen medvirket til tyveriet, og ser ikke på hennes forklaring som troverdig eller som en uforbeholden tilståelse. De mener hun ikke kom til Norge på ferie, men for å begå tyverier.

Derfor dømmer Oslo tingrett henne til fengsel i 36 dager, med fradrag for avholdt varetekt i 26 dager.

Videobilder fra butikkens overvåkingskamera viser at tyveriet ble utført av minst tre, kanskje fire personer.

- Retten er, etter å ha sett denne videoen, ikke i tvil om at tiltalte har vært fullt klar over hva som skulle skje, og at hun utførte sin rolle ved tyveriet bevisst og på en planlagt måte, skriver retten i dommen.

- Dette aksepteres ikke
Det står også i dommen at den spesiallagde boksen er en metode som benyttes ved slike tyverier for å forhindre at alarmen skal utløses når man forlater butikken med tyvegodset.

- Bevisføringen viser at det har vært tale om et planlagt og organisert tyveri med samme fremgangsmåte som har vært avdekket ved en rekke andre tilfeller i den senere tid, skriver tingretten.

Der påpekes at slike tyverier har blitt et stort problem.

- Denne typen tyverier, som oftest er begått i samarbeid mellom flere personer fra østeuropeiske land, er blitt et betydelig problem (...) Det må sies klart ifra om at slike ganske profesjonelle og organiserte tyverier ikke aksepteres, står det i dommen.

Kvinnen frifinnes for kravet om at hun må betale saksomkostninger, fordi hun ikke har kjent arbeid og inntekt, og fordi retten antar at hun etter soning vil bli utvist fra Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere