RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik må du ikke sole deg

Sist oppdatert:
Det er lett å gå i fellen. Sjekk solrådene her.

Sommersiden: Sjokksoling er en uting, og er noe av det verste du kan gjøre for huden din. Du risikerer å se mye eldre ut enn du egentlig er.

Les mer om sommeren her

I tillegg til å bli eldre står du også i faresonen for å få hudkreft dersom overdriver solingen din.

- Vi ser mye hudkreft, forstadier til solskader og kroniske hudskader blant pasientene våre. Disse skadene har utviklet seg som følge av overdreven soling, sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo.

Skadene ved feil soling, for mye soling og sjokksoling utvikles over tid, og begynner å vise seg spesielt når huden eldes.

FLERE RÅD OM SOLING:

De fire solvettreglene

- Solarium er ikke skadelig

5 rynkefrie tips

Sol deg etter hudtype

Sjokktall om hudkreft

Farlige føflekker?

Blir det sol hos deg?Sjekk vårt supersøk

Det er stor forskjell på eldre mennesker som har solt seg mye, og de som har vært mer forsiktig. Vil du unngå å se ut som et rynketroll når du fyller 50, er det best å følge ekspertenes råd.

Sjokksoling kan gi kreft
Langelands råd er å gå svært gradvis til verks med solingen. Sjokksoling er det verste man kan gjøre for huden, for det øker sjansene for å få hudkreft.

- Føflekkreft er den farligste formen for hudkreft, og da er sjokksoling den hyppigste årsaken til at man får det. Sjokksoling er det farligste man kan gjøre i solen, advarer hudlegen.

Et tegn på at du er i faresonen er at du er blitt akutt solbrent, og at du har fått blemmer. Da bør du gå til legen straks og undersøke det.

- Se på hverandre og sjekk om det er en flekk som er mørkere enn andre eller forandrer seg. Fareflekkene kan også være lyse, men de fleste er mørke, forteller Langeland.

Forekomsten av føflekkreft er seksdoblet i løpet av de siste 30 år, og er den hyppigste kreftformen blant kvinner mellom 15 og 29 år og menn mellom 30 og 54 år. I Norge er det 1000 tilfeller av føflekkreft i året, som er mye i forhold til resten av verden.

Vi får mer enn nok sol
Hvis du er i den tro at nordboere får for lite sol på huden, tar du feil, ifølge Langeland. Det er en myte at vi får for lite sol her i nord. Vi er naturlig lyse i huden, så vi er skapt til å være eksponert for mindre sol enn andre steder i verden.

- Hvis man lever lenger nok og er mye ute vil de fleste mennesker få mer sol enn de strengt tatt tåler. Før eller senere blir det mye flekker, rynker, blodkar og grov hud som folk ikke liker å ha. Det får dem til å se eldre ut, forteller Langeland.

De som er lyse i huden får altså mer enn nok sol i Norge. Overdreven soling og spesielt sjokksoling hvor huden blir rød vil i tidens løp gi deg mer rynker, grovere hud og flere flekker, som vil gjøre deg eldre.

- Tullete D-vitamindebatt
Hudlegen mener at debatten om at vi får for lite D-vitaminer i Norge er meningsløs. Kroppen lager sitt eget D-vitamin i huden ved hjelp av sollys, men vi behøver bare små mengder av det.

- Det er feil å tro at det er en fordel å være veldig mye ute i solen. Man får nok D-vitaminer uansett, sier Langeland. Han mener at eksperter skaper et problem når de sier at vi trenger ekstra tilføring av D-vitamin.

Det er godt dokumentert at nordmenn får nok D-vitamin både i kosten og i form av sollys, så debatten om D-vitaminer er tullete, mener Langeland.

Utsatte områder: bruk krem!
Når det gjelder steder på kroppen hvor vi eldes er særlig ansiktet, overarmene, halsen, hendene og brystet særlig kritiske steder.

- Håndryggen oppå hendene er et utsatt område, for den er alltid eksponert for sol. Ansiktet er selvfølgelig også kritisk, samt leggene, halsen, skuldrene og bringen.

Sammenligner man armenes over- og underhud hos en eldre person, ser man tydelig at det er overarmen har grovest hud og flest rynker. Underarmshuden holder seg ung fordi den er beskyttet fra solens stråler.

Ser man på et friluftsmenneske som er mye ute eller en bygningsarbeider som jobber mye ute i bar overkropp, er det tydelig forskjell på huden på overkroppen og den delen av kroppen som er mindre utsatt for sol.

- På de stedene man blir mest utsatt for sol skal man smøre ekstra godt på med solkrem, oppfordrer hudlegen.

Faktor 15 eller mer
Det nytter ikke med faktor 5 dersom du er naturlig lys i huden og vil unngå solskader. Da er det absolutte minimum solfaktor 10, men helst over 15.

- Bruk faktor 15 og oppover. Man får farge uansett, selv om det kan gå lengre tid. Man må være tålmodig, råder hudlegen.

Det er også viktig å finne en solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler. UVA er langbølgestråler fra sola eller solarium, mens UVB er kortbølgete stråler og 1000 ganger mer effektive. Begge typer stråler kan føre til skader og kreft.

Les flere sommersaker her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere