RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik overlevde de

Sist oppdatert:
Innesperret i et mørkt og lite luftrom kjempet de tre filippinerne for livet. Trolig ble de reddet i siste sekund. Les om de dramatiske timene.

De tre filippinske maskinistene befant seg inne i skipets maskinrom da alt gikk galt. I løpet av få minutter kantret plutselig «Rocknes», og ble liggende opp ned i den trange Vatlestraumen.

Sju timers kamp
Fra dette øyeblikk startet en sju timers lang kamp for filippinerne - inne i det mørke maskinrommet. De banket i skipsskroget så hardt de kunne, og ropte høylytt om hjelp.

- Det ble hørt bankelyder, og det gjorde at en kunne lokalisere dem ganske eksakt på det store vraket, fortalte avdelingsdirektør Guttorm Brattebø ved akuttmottaket på Haukeland Universitetssykehus på en pressekonferanse tirsdag.

Se pressekonferansen på web-TV her

Ved hjelp av noen skiftnøkler kommuniserte hjelparbeiderne med filippinerne. Det ble banket og banket, fra innsiden og fra utsiden av skroget. TV 2s reporter på stedet banket - og fikk svar.

Likevel måtte maskinistene vente, i flere timer. Ikke før klokken 23.15 var kampen over - etter sju timer. Med en vinkelsliper klarte platearbeiderne Rune Glesnes, Torbjørn Olsen og Jan Nielsen på marinebasen Haakonsvernde å redde de tre nærmest helskinnet ut.

- Alle de tre var svært medtatt da de kom ut av det havarerte skipet. De var psykisk nedslitt, og én av dem segnet om straks han kom ut av skipet, forteller Torbjørn Olsen til NTB.

Reddet av varme
Trolig kan varme fra maskinene ha reddet dem.

- Siden de var inne i motorrommet, ble de trolig mindre nedkjølt enn de andre som eventuelt gikk i sjøen, eller oppholdt seg oppe på skipsskroget, ifølge Brattebø.

I en periode ble det kommunisert med filippinerne ved hjelp av små lapper gjennom et lite hull i skroget. Da skipet ble "åpnet", sank skroget om lag halvannen meter, men det rettet seg opp igjen da hullet i skipssiden ble sveiset igjen.

Filippinerne ble nærmest "skutt" ut av havaristen på grunn av det enorme trykket. To av de tre hadde da mindre bruddskader, mens den tredje ikke hadde noen fysiske skader. En av dem hadde fått i seg noe olje. Sent mandag kveld ble alle lagt inn til observasjon på Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Utsatt for kullos
- De har vært utsatt for kullos fra maskinene, men likevel ikke et større nivå enn at de var bevisste da de ble tatt ut. De bærer preg av at de har vært lenge i et lukket rom med et høyt CO2 innhold, slik at de må observeres noe grundigere, opplyste sykehuset på dagens pressekonferanse.

Sjansen for å overleve innesperret i slike omgivelser, beskrives som svært små.

- Sjansen er vel svært liten. Både med de temperaturene, farene for å drukne. Og om en skulle befinne seg i en luftlomme, vil det jo etter hvert surstoffet i luftlommen brukes opp, og en vil kveles. Så vi antar vel at sjansen for å finne flere overlevende er svært liten, sa avdelingsdirektør Brattebø.

- En dyp traume
Legene beskriver filippinernes opplevelse som svært traumatisk.

- De har vært gjennom en betydelig dyp traume. Derfor ønsker ingen av dem å gå i samtaler med pressen. Det er noe vi skal beskytte dem mot, sa legene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere