Når sola titter frem og gradestokken kryper oppover, skjer det noe med sexlysten vår. Uttrykket «våryr» er godt etablert, men for mange varer den våryre følelsen til langt utpå høsten.

Generelt sett har vi mer lyst på sex på sommeren, og det er det flere årsaker til.

- Vi har et gunstigere hormonsett i kroppen på sommeren sammenlignet med vinteren. Lykkehormonene skilles enklere ut, vi produserer mindre av søvnhormonet melatonin. I tillegg får vi mer D-vitamin, og kombinert setter dette oss i en sinnsstemning hvor vi får mer lyst på sex, sier sexolog Siv Gamnes til Nettavisen.

- Alt våkner til liv

Sol og varme gjør samtidig at vi kler av oss til mindre klær, noe som også påvirker sexlysten.

- Når vi går lettkledde ser vi mer av hverandres kropper, noe som naturligvis påvirker sexlysten. Vi får mer lyst til å være intime, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Samlivsterapeut: - Du bør sørge for å orke å ha sex på bryllupsnatta

Når man ser på biologien, er det heller ikke så vanskelig å forstå hvorfor sexlysten øker i takt med temperaturen.

- Alt våkner til liv i naturen når våren kommer. Nye blomster og blader, i tillegg til at dyrene parer seg. Vi mennesker er absolutt ikke avskåret fra naturen, så vi blir påvirket vi også.

For varmt for sex

Mer dagslys, sol og varme gir oss i all hovedsak mer energi, noe som også betyr at vi får mer overskudd.

- De aller fleste vet jo at sexlyst henger sammen med overskudd. Er vi trøtte og slitne, har vi heller ikke spesielt lyst på sex - og omvendt.

Men blir det for varmt, kan mange oppleve at de ikke orker sex.

- Den varmen vi har hatt i Sør-Norge den siste tiden gjør noe med oss. Vi blir sløvere og «slækkere», og da kan det samme skje med sexlivet. Så hvis temperaturen blir for høy, kan man oppleve nedsatt sexlyst.