*Nettavisen* Nyheter.

Slik planla Toska Nokas-ranet

Her er tegningen av Nokas som David Toska ga politiet. I måneder planla han Norges største ran. Likevel gikk det fryktelig feil.

13.08.05 02:06

Fredag publiserte TV 2 Nettavisen deler av Toskas egen forklaring om den dramatiske gjennomføringen av selve Nokas-ranet

Her kan du lese om hvordan Toska kom på ideen om å rane Norsk kontantservice i Stavanger i 2004.

I politiavhør har David Toska fortalt at han flyttet til Stavanger i slutten av 2003 for å forsvinne fra politiet. På den tiden var Thomas Øye-saken under etterforskning, og Toska ønsket å gå under jorden.

Samtidig ønsket han å komme vekk fra Oslo for å finne et sted der han kunne gjennomføre et nytt stort ran.

I politiavhør sier Toska at han ville finne et sted der han kunne kutte telekabelen mellom det potensielle ransstede og alarmsentralen, slik han hadde gjort under ranet av Gjensidige Nors filial på Bryn i Oslo i 2001. Trikset var brukt opp i Oslo, og han måtte derfor finne et nytt sted som ikke hadde bedret sikkerheten som følge av lærdommene etter Bryn-ranet.

Av ulike årsaker falt valget på Stavanger. Toska begynte å lete etter et nytt prosjekt: Han ønsket, som han selv sier, «et stort opplegg, og ikke en Rimi-butikk».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Peder Giæver/TV 2 Nettavisen

Oppdaget vinduet

I desember så Toska Nokas-bygget for første gang:

«Hvilket fantastisk sted å få til et linjebrudd»

var hans første tanke. I noen uker studerte han Nokas-bygget for å se om det tellesentralen kunne ha skjulte varslingsmuligheter, eller om det var mulig å gjennomføre et skjult innbrudd i Nokas.

I begynnelsen av januar 2004 oppdaget Toska kjellervinduet på baksiden av bygget der de noen måneder senere skulle skyte seg igjennom med automatvåpen. Toska mente at vinduet måtte være av helt vanlig glass.

Toska observerte Nokas-bygget fra flere steder i området. Blant annet fra oppgangen til et tannlegekontor.

Første kveld han gikk inn i bakgården til Nokas ble han svært overrasket over at det overhode var mulig for ham å ta seg inn i bakgården uten å bli oppdaget.

Gjennom vinduene til Nokas-bygget kunne han se hvelvet. Utenfor i båkgården så han en stor boks som han trodde det kunne være telekabler i, og glassdører som gikk ut til garasjen der pengetransportene pleide å ankomme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grov feilvurdering
I bakgården kunne Toska også studere det store glassvinduet på kloss hold. Også da mente Toska at det bare var snakk om et helt vanlig vindu.

«Der gjorde jeg en grov feilvurdering» sier Toska i avhør.

Oppdagelsen av vinduet gjorde at Toska startet ransplanleggingen for alvor. I januar/februar tok han seg på nytt inn i bakgården. Det var tidlig om morgenen før de ansatte hadde kommet på jobb. Toska la seg bak noen busker og studerte og noterte bevegelsene til de ansatte i Nokas.

Til politiet har Toska gitt en tegning som viser hvor han lå og studerte Nokas, og hva han så fra sitt gjemmested bak buskene. Gjennom et vindu kunne Toska se når de ansatte i Nokas blant annet åpnet pengehvelvet på morgenen. Ut fra disse observasjonene satte Toska ranstidspunktet til klokken 08.00.

Etter noen timer stakk Toska fra stedet. Nå begynte han for alvor med planleggingen. Utstyr og mannskap ble hentet inn fra Østlandet. I løpet av månedene fram til ranet 5. april 2005 vokste opperasjonen til noe som nærmest ble et militært raid. Men som TV 2 Nettavisen skrev tidligere fredag: Ranet gikk fryktelig feil blant annet fordi vinduet i bakgården var laget av tykt skuddsikkert glass. Ikke vanlig glass slik Toska hele tiden hadde antatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag