*Nettavisen* Nyheter.

Slik skal du vaksineres

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Det er opp til deg, men myndighetene råder alle nordmenn til å ta vaksinen mot svineinfluensa. Her er den nye vaksinestrategien.

23.10.09 13:55

OSLO (Nettavisen): 110.000 nordmenn har trolig allerede hatt svineinfluensa. Når hovedbølgen er over, ventes det at viruset har rammet en million av oss. Med massevaksinasjon av hele befolkningen og ved å minne oss på hygienerådene, håper helsemyndighetene å begrense skadevirkningene av pandemien.

Vil prioriteter barn og unge
Når risikogruppene har fått sin vaksinedose, kanskje i midten av november, er det vanlige, friske nordmenn sin tur. Men det blir ikke først-til-mølla. Barn og unge vil stå først i køen. Også foreldre til barn under seks måneder vil bli prioritert når alle skal vaksineres.

- De minste barna har høyest risiko for å bli alvorlig syke, forklarer Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet, til Nettavisen.

Fredag endret helsemyndighetene sine vaksineråd og anbefaler alle å ta vaksinen i tur og orden. Nytt er det at at helsemyndighetene anbefaler vaksine for barn ned i seks måneders alder, først hos risikogruppene og deretter hos alle.

Se informasjon på helsemyndighetenes nettside Pandemi.no

LES OGSÅ: Anbefaler alle å ta vaksinen

- En million nordmenn vil rammes
- Vi tror vi er inne i en ny bølge nå. Det ser vi blant annet på økningen i antall positive influensaprøver, sier Bjørn Iversen. Denne økningen gjelder særlig i Sør-Norge. 2000 tilfeller av svineinfluensa er bekreftet så langt, men det reelle antallet som har hatt sykdommen er altså høyere, trolig 110.000.

Ti dødsfall
Så langt er det registrert ti dødsfall i kjølvannet av pandemien. Det siste bekreftede dødsfallet gjelder en to og et halvt år gammel gutt fra Vest-Agder. Han tilhørte risikogruppen. Ifølge Iversen er det per i dag fire til fem personer som ligger på sykehus i en livstruende tilstand etter svineinfluensasmitte. Siden 1. september er det registrert 142 innleggelser på sykehus, 27 på intensivavdelinger.

Det som særlig bekymrer helsemyndighetene er likevel at så mange av de døde ikke tilhører risikogruppene. Når helsemyndighetene i Norge allerede kan konkludere om dette, etter bare ti dødsfall her til lands, er det basert på tall fra New Zealand og Australia.

Dette er på denne bakgrunn Helsedepartementet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet fredag kom med nye vaksineråd om at alle bør vaksinere seg i tur og orden.

Først i køen står fortsatt risikogruppene som allerede er pekt ut. Nytt er det at myndighetene nå senker den nedre aldersgrensen for denne gruppen fra tre år til seks måneder. Rådet til foreldre med barn i risikogruppen er dermed at de bør vaksinere barnet hvis det er seks måneder eller eldre.

Når alle i risikogruppen har fått sin vaksine, er anbefalingen at alle fra seks måneder og oppover tar vaksine.

Har ventet på dokumentasjon
Når helsemyndighetene har nølt med å gi det vaksinerådet de ga fredag, er det blant annet fordi de har ventet på mer dokumentasjon på at vaksinen er trygg for små barn og at den er effektiv for denne gruppen.

- Selv om vaksinen har vært godkjent for barn fra seks måneders alder, har det vært få studier på effekten og sikkerheten. Nå har vi fått denne dokumentasjonen, og vi har gode data både på sikkerhet og effekt, sier Bjørn Iversen.

Han sier at det kan bli aktuelt å slippe de yngste foran i køen når vaksinasjonen av folk flest starter.

- Når den generelle vaksineringen starter, og hvis det er kø, ønsker vi å prioritere de yngre før de eldre. Vi vil starte med barn og unge, sier han.

Begrunnelsen er at denne gruppen synes å være mest utsatt.

- Hva skal de gjøre, de som ikke tilhører risikogruppen, men nå er overbevist om at de bør la seg vaksinere?

- Foreløpig får de bare smøre seg med tålmodighet, iallfall til midten av november, sier Iversen.

- Host i albuen
Og mens du venter på vaksinen, ber han deg innstendig om å følge hygienerådene:

- Det har vært mye fokus på håndhygiene, og det er fortsatt viktig. Men folk kan bli flinkere i forhold til hosting og nysing. Et nys inneholder over en million smådråper. Det kan folk tenke på når de står på bussen, sier Iversen.

Hygienerådene er å vaske hendene, hoste i albuekroken og holde deg hjemme fra jobb og skole, hvis du blir syk.

Personer i risikogrupper og de som føler seg veldig syke eller blir bekymret, skal kontakte lege.

- Selv om vi nå ser at det er en økning i antall tilfeller, så må vi huske at dette for de fleste fremdeles er en mild sykdom, men at den dessverre for enkelte fører til alvorlig sykdom og død, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet.

LES OGSÅ: Sant og usant om vaksinen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.