RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skal kongen opereres

Thoraxkirurgisk avdeling på Rikshospitalet i Oslo
Thoraxkirurgisk avdeling på Rikshospitalet i Oslo Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Sist oppdatert:
Legene skal klippe vekk kong Haralds dårlige hjerteklaff. Her er bildene av nye, kunstige hjerteklaffer kongen må velge i. Sjekk detaljene om operasjonen.

Torsdag ble det kjent at kongen er hjertesyk, og at han allerede etter påskeferien skal opereres.

Kong Harald har gjennom flere år blitt kontrollert for en klaffefeil som består i en tranghet i klaffen mellom hjertet og hovedpulsåren, såkalt aortastenose.

Uten operasjon vil en person i gjennomsnitt leve i bare ett år etter at truende komplikasjoner har oppstått.

Han har gode odds
Inngrepet som kongen må gjennom er omfattende og varer i vel to timer, men oddsen for at han skal bli helt frisk er stor.

- Kongen er relativt sett en ung pasient i dette tilfellet, så han har alle odds på sin side. Jeg regner med at operasjonen vil forløpe ganske ukomplisert, sier overlege Leidulf Segadal ved hjerteavdelingen på Haukeland sykehus, til TV 2 Nettavisen.

Segadal er spesialist på området og kjenner godt til den operasjonen kong Harald nå skal gjennom.

- En hjerteoperasjon innebærer alltid en viss risiko, så det er viktig at pasienten er grundig forberedt. Det er viktig at kongen blir informert godt om det han skal gjennom, sier Segadal.

Kobler ut hjertet
Inngrepet starter ved at kirurgene deler brystbeinet på langs, noe som er standard ved alle hjerteoperasjoner. Deretter åpnes hjerteposen og en kanyle settes inn i livpulsåren, og i kongens tilfelle dessuten en i hjertets høyre forkammer.

Så kobler kirurgene til en hjerte-lungemaskin.

- I dette tilfellet må hjertet stoppes og kobles helt ut av sirkulasjon. Hjertet vil være koblet ut mellom 40 minutter og en time, forteller Segadal.

Klipper vekk klaffen
Hjerte- og lungemaskingen vil gjennom operasjonen sørge før at kroppen fungerer som den skal.

Etter at maskinen er koblet til, starter kirurgene arbeidet med å fjerne den utslitte hjerteklaffen.

- Man rett og slett klipper vekk klaffen som er dårlig. Den er vanligvis forkalket, og man må derfor også fjerne kalk og gjøre det så rent som mulig, sier hjertespesialisten til TV 2 Nettavisen.

Vanligvis tar det fra 2-10 minutter å fjerne klaffen.

Kan høre klikkelyd
Deretter setter kirurgene inn en kunstig klaff, som de syr inn ved hjelp av nål og tråd - enten en såkalt biologisk klaff eller en mekanisk klaff.

En biologisk klaff er laget enten av kalv, gris eller fra et annet menneske.

- Kongen er i skjæringssonen når det gjelder alder, slik at her vil det nok bli en diskusjon med pasienten om hvilken klaff som passer best for kongens livsstil, sier Segadal.

En mekanisk klaff varer evig, men ulempen er at kongen dersom han velger den typen må belage seg på å måtte ta blodfortynnende medisin resten av livet. Hver gang hjertet slår vil det dessuten høres et lite klikk

Med en biologisk klaff slipper man å bruke medisin, men klaffen kan bli forkalket på nytt eller bli slitt på en annet måte. Etter 15-20 år vil den biologiske klaffen kunne begynne å fungere dårlig.

- Mindre smerter enn sist
Når klaffen er på plass fylles hjertet med blod og livpulsåren blir lukket. Går alt etter planen vil hjertet raskt begynne å slå av seg selv igjen.

- Så skal hjertet langsomt overta hele belastningen, og hjertelungemaskinen kan kobles fra. Alle blødninger blir stoppet og såret blir lukket igjen, sier Segadal.

Sover under operasjonen
Han forteller at kongen vil sove seg gjennom hele operasjonen, og være våken igjen noen timer etterpå.

Smerter vil han ha lite av det første døgnet etter operasjonen.

- Den første kvelden og natten har man lite smerter fordi man fortsatt er påvirket av narkosemidler. Men så begynner man etterhvert å kjenne smerter. Men kongen vil sikkert registrere at det var mer smerter da han ble kreftoperert, sier overlegen.

Vondt å le og snakke
Vår folkekjære og alltid blide konge vil få vondt når han puster, hoster, ler og snakker. Men ifølge Segadal vil kong Harald trolig være på beina igjen allerede dagen etter hjerteoperasjonen.

Etter mellom 7-10 dager er sannsynligheten stor for at kongen kan reise hjem til dronning Sonja.

Tre måneder senere er han trolig helt frisk, så i juli måned skal han kunne seile uten problemer.

I tiden etter operasjonen må kong Harald gjennom flere kontroller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere