RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skal Sigbjørn kutte

Foto: Johannessen, Sara (Scanpix)
Sist oppdatert:
Kun smuler til jernbanen i revidert nasjonalbudsjett.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) strammer inn pengekranen når han tirsdag legger frem revidert nasjonalbudsjett.

Nøkkeltallene i det nye budsjettet som følger:

  • Skatteanslaget går opp med 10 milliarder.
  • Økt utbytte fra statens selskaper er på 4,5 milliarder.
  • Sparer én milliard på klimakvoter.
  • 500 millioner til vei og jernbane.
  • Sparer 0,5 milliard på å utsette Mongstad, men bruker noe mer på testanlegget.

Budsjettet viser at norsk økonomi går bra, men vi rammes av svakere utvikling ute. Regjeringen vil bruke mindre, men får mindre inntekter enn ventet. Dermed blir det litt mer ekspansivt enn man hadde ventet

FRA 10.30: Her kan du følge finanstalen til Sigbjørn Johnsen live

- Ikke overraskende
- Jeg trodde det skulle bli en reduksjon på 18 milliarder kroner, så dette er ikke overraskende, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securites til Nettavisen.

Det oljekorrigerte underskuddet i statsregnskapet for 2009 ble 96,6 milliarder kroner, noe som er 10,7 milliarder kroner lavere enn anslaget i nysaldert budsjett, vedtatt i desember 2009.

- Bruken av oljepenger ble betydelig lavere enn forventet, så veien tilbake til handlingsregelen blir langt kortere enn vi trodde for noen måneder siden, sier han.

- Godt nytt for Norge
Og dette er bra, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen:

- Dette er godt nytt for Norge fordi det betyr at Norge tåler en noe høyere rente enn i andre land hvor de må stramme mer til, sier Andreassen.

Det skal brukes 25,8 milliarder kroner mer i 2010 enn en streng tolkning av handlingsregelen tilsier. I budsjettet i oktober var det lagt opp til 44,6 milliarder kroner.

Den reelle underliggende utgiftsveksten er på 2,5 prosent, mot 1,7 prosent i det opprinnelige budsjettet.

I en kommentar opplyser DnB Nors Kjersti Haugland at innstrammingen fra Sigbjørn Johnsen ble større enn ventet. De havnet som kjent på 17 milliarder kroner.

Det var ikke overraskende, og viser at regjeringen legger vekt på å stramme inn for å komme tilbake til en bærekraftig budsjettpolitikk og for å legge til rette for fortsatt lave renter, opplyser hun.

Til tross for de store kuttene blir budsjettet med ekspansivt i 2010 enn ventet. Årsaken til dette er at prosenttallet, regnet fra 2009, blir høyere. I 2009-budsjettet ble inntektene bedre enn regjeringen la opp til, og derfor blir forholdet til 2010 et høyere prosenttall.

Renten falt
Umiddelbart etter at det reviderte budsjettet ble levert, falt hovedindeksen på Oslo Børs svakt tilbake. Den var ned rundt 0,5 prosent i forkant av at budsjettlekkasjene begynte å komme ut. En time etter fremleggelsen av det reviderte budsjettet, var Hovedindeksen ned 1,44 prosent.

I rentemarkedet var det også en nedgang, mens kronen ikke rikket seg nevneverdig.

Mindre trykk
Regjeringen legger opp til en BNP-vekst på 0,9 prosent. I oktober ventet regjeringen 1,3 prosent i BNP-vekst. BNP utenfor oljesektoren ventes å øke med 2,1 prosent, som i oktober.

Ledigheten senkes i revidert budsjett, til 3,5 prosent mot 3,7 prosent i oktober. Det samme ventes med lønnsveksten i Norge. I revidert budsjett legges det opp til en lønnsvekst på 3,25 prosent, mens anslaget i oktober var 3,5 prosent.

Kjerneinflasjonen ventes å øke med 1,3 prosent, mot 1,5 prosent. Alle disse anslagene viser at regjeringen nå venter mindre trykk i norsk økonomi, enn det de anslo i oktober i fjor.

Det legges til grunn en oljepris på 475 kroner per fat, opp 50 kroner i forhold til oktober-anslaget.

Bruker mer
Underskuddet korrigert for oljeinntektene øker, og regjeringen bruker noe mer enn det som opprinnelig ble lagt opp til.

- Det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet tilsvarer 6,8 prosent av trend-BNP for Fastlands-Norge. Dette er en økning på 0,8 prosentpoeng fra nivået i 2009. Ifølge denne indikatoren framstår dermed det reviderte budsjettet for 2010 som litt mer ekspansivt enn det opprinnelige budsjettforslaget, der impulsen ble anslått til 0,6 prosentpoeng

FRA 10.30: Her kan du følge finanstalen til Sigbjørn Johnsen live

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere