RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik slaktes kyllingen din

Sist oppdatert:
Dyrevernalliansen er skuffet og forundret over at Mattilsynet ikke anmelder slakteriene som slurver med strømsjokk. Se video.

Se den groteske videoen i vinduet under

Noen slakterier i Norge bruker fortsatt strømsjokk for å avlive kylllinger. I et ferskt tilfelle i mars oppdaget Mattilsynet at 1.000 kyllinger ble slaktet uten at strømmen virket. - Et grovt brudd på dyrevernloven, uttalte seniorinspektør i Mattilsynet, Trygve Forberg, til VG.

De levende kyllingene skal først senkes i et strømbad, før de går videre til slaktekniven og skoldebadet. Men noen ganger får altså kyllingene ikke det strømsjokket de skal ha.

- Da kan kyllingene bli transportert videre mot slaktekniven og i verste fall skoldekaret levende, forklarer Anton Krag i Dyrevernalliansen til Nettavisen.

Vil ha forbud
Dyrevernalliansen har jobbet for at denne slaktemetoden skal bli forbudt. De sier problemene er velkjent og at det har skjedd mange ganger før på norske kyllingslakterier. Prior har også innrømmet svakhetene ved denne slaktemetoden.

Dyrevernalliansen mener det derfor er i seneste laget at Mattilsyne nå vil ta affære i saken.

- Vi er skuffet over at Mattilsynet ikke har anmeldt de siste bruddene som er oppdaget. De sier selv at dette er grove brudd på dyrevernloven, sier Anton Krag i Dyrevernalliansen til Nettavisen.

Vurderer anmeldelse
Han sier Dyrevernalliansen nå selv vil vurdere å anmelde forholdet selv.

- Slakteriene slipper for billig unna når det gjelder dyreplageri, sier han.

Krag tror ikke forbrukere flest er klar over hvilke slaktemetoder som brukes.

- Hadde det vært glassvegger på norske slakterier, ville mange hatt problemer med å spise norsk kjøtt med god samvittighet, hevder han. Han peker videre på at norske forbrukere ikke har mange valgmuligheter når det gjelder kjøtt.

- Her er det nesten ikke mulig å få tak i noe annet enn det Prior - nå Nortura - leverer. De sier på sin side at norske forbrukere ikke er villige til å betale for god dyrevelferd, men hvordan kan de hevde det når det ikke finnes dyrevennlige produkter eller informasjon til publikum? spør Krag.

Norske myndigheter ønsker å endre forskriften slik at det blir lettere slakteriene å gasse i hjel kyllingene framfor å bruke strømsjokk, ifølge VG.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere