RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik smører du påskeskiene

(Scanpix / TV 2 Interaktiv)
Sist oppdatert:
Klister på skiene er ofte nødvendig i påskefjellet. Her får du smøreekspertens beste tips. Se video!

Du har sikkert opplevd det selv: Noen plussgrader og gnistrende solskinn. Du bare tripper etter å komme deg på påskeskitur.

Men snøen er bløt og det må klister til under skiene. Da starter marerittet, som ender med mer griseri oppå enn under skiene.

Smøreeksperten Bengt Rytty viser deg her hvor enkelt du kan gjøre det uten mye klin.

Video ser du ved å trykke på bildet over!

Ikke vanskelig
- Vi behøver ikke å gjøre det så vanskelig. Det er viktig at man ikke legger smøring lengre enn til hælen. Det er ingen mening å legge lenger.

- Først bruker vi et sandpapir til å rubbe opp sålen med, for at smøringen skal sitte.

- Jeg tar et isklister i bunnen. Sett bare tuben ned på skien, og trekk en lang stripe bakover. Deretter bruker jeg varmejernet for å få det jevnt utover. Det er viktig å holde midtranden fri for klister. Her bruker jeg litt fiberlene (spesielpapir for skismøring, red.anm.) eller papir, sier Bengt Rytty.

Når det første laget med klister er lagt på, skal skia settes ut for å kjøles ned. Man kan ikke sette et nytt lag klister på direkte. Da blir det bare kliss.

Kjøles
- Når skia er kjølt ned, legger jeg på et lag med fiolett klister på samme måten. Men jeg passer på å legge en centimeter eller to kortere under skia. Dette laget skal varmes inn, og dras forsiktig ut med tommelen. Deretter skal skia kjøles ned igjen.

- Til slutt legger du på laget med rødt klister. Også her skal man forkorte lengden med en centimeter. Mange ville kanskje ha lagt rødt klister direkte på skia. Men da får man ingen slitesterk pute under. Det er lett å legge på det røde klisteret, siden det er såpass mykt.

- Som en ekstra sikkerhet tar jeg litt fiolett klister, og legger en liten klatt på bakerst. Dette for å lime fast alle lagene, slik at ikke klisteret havnet bak på skia.

- Dette er for typisk påskeføre, forteller han.

Men det finnes også nye produkter på markedet som gjør klistringa enda enklere. Klister på sprayboks forenkler hele prosessen. Hvordan du gjør det, ser du på vidoen.

Se også andre videosaker:
Slik får du bedre glid
Slik blir du en bedre skiløper
Lær deg å skøyte

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere