RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik sparer du tusenvis

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Spar tusenvis av kroner på å kutte ned på strømbruken.

I en gjennomsnittlig enebolig går to av tre strømkroner til oppvarming og 16-17 prosent av regningen til varmtvann. Statlige Enova jobber for miljøvennlig energibruk og har fire hovedtips for å spare strøm så det monner.

Klikk her for å sikre deg Norges billigste strøm.

1) Kartlegg energibehovet ditt

- Har du god nok isolasjon av boligen/leiligheten? Plan- og bygningsloven krever i dag 25-30 cm isoloasjon yttertak/gulv og 15 cm i yttervegger. I eneboliger og rekkehus taper man mest varme gjennom tak og loft, så sjekk at begge er godt isolert. Loft kan etterisoleres med isolasjonsmatter på gulvet.Vegger og gulv kan etterisoleres med innblåsing av isolasjonsmateriale.

- Er det skikkelig tetning rundt vinduene dine? Vinduer stjeler mye varme, og slipper inn kald ludt som legger seg ved gulvet. Unngå dette ved å: isolere vinduene med tetningslister, plassere ovner under hele vinduets bredde, henge opp tette gardiner (og trekk disse for om kvelden). Alternativt kan du, om vinduene er gamle og dårlige, skifte disse ut eller rehabilitere dem med rengjøring, kitting og maling.

- Har du en gammel og strømslukende varmtvannsbereder? (snart kommer det energimerkede beredere på markedet).

- Husk å kjøpe elektrisk utstyr som bruker lite strøm - sjekk energimerkingen.

2) Vurder gjenbruk av varmluften

- Du kan gjenbruke gammel innevarme med en avtrekksvarmepumpe, som varmer opp friskluft eller vann. Denne typen pumpe passer for boliger med ett avtrekkspunkt for ventilasjonsluft og forutsetter kontinuerlig ventilasjon. God isolasjon er en forutsetning.

3) Kontroller strømbruken

- Med sentralisert varmestyring på ett sted kan du styre temperaturen i hele boligen. Dersom kåken di har mer enn fem-seks ovner/varmeelementer kan et sentralstyrt anlegg være tingen. Da kan du enkelt kontrollere varmen i hvert rom fra ett sted. Dess større varmebehov, jo mer er det å spare på et slikt anlegg.

- Gode luftevaner: luft kort og effektivt.

- Du trenger ikke full oppvarming av rom som ikke benyttes hele døgnet. Bruk termostatovn, koblingsur eller skru opp og ned varmen manuelt.

- Lukk dørene mellom kalde og oppvarmede rom.

- Sett ned temperaturen i varmtvannsberederen til vel 65 grader.

- Kjøp lavenergipære. Dette demper forbruket med 80 prosent.

- Skaff deg sparedusj med mindre vannhull. Den koster en hundrings og reduserere vannmengden fra opptil 24 liter til seks liter per minutt.

4) Invester i alternative varmekilder

- 90 prosent av nordmenns totale energibruk kommer fra elkraft. Det finnes mange andre alternativer:

- Solvarme: vel 20 prosent av oppvarmingsbehovet kan fylles av sollys gjennom vinduene. God isolering og sørvendte vinduer er viktig. Med bedre husplanlegging kan større deler av solvarmen utnyttes, og solen kan og brukes til å varme opp vann og gulv (med vann).

- Biobrensel: over 80 prosent av alle norske boliger har mulighet for vedfyring, og en av fire har dette som oppvarmingskilde nummer en. Merk at mens nye ovner bruker opp mot 80 prosent av energien i veden, henter en peis kun ut 15-20 prosent. Både fyring med ved og pellets (pelletskaminer er selvforsynende, brenner døgnkontinuerlig og reguleres med termostat) er svært miljøvennlig.

- Varmepumpe: luft-, berg-, sjø-, jord- og avtrekksvarmepumper utnytter lagret solvarme. Du kan spare 20 til 60 prosent av strømmen som går til til oppvarming av rom og vann. Man bør kombinere varmepumpe med annnen/andre energikilde(r) på ekstra kalde dager.

- Olje: brenning av olje for oppvarming er skadelig for miljøet og anbebales ikke av Enva.

Kilder:enova.no, enok.no, forbrukerportalen.no, ownersbuy.no, gronnhverdag.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere