RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FARLIG PÅ HYTTA: På ildstedet på bildet til venstre var det for kort avstand fra stålpipe til brennbart materiale. Treverket i taket tørket ut og begynte å bli svidd og forkullet. Det ble nesten brann, men det ble oppdaget før det fikk utvikle seg. På bildet til høyre er avstand fra røykrøret til brennbare materialer vært altfor kort. Det synes på det svidde og forkullete treverket rundt. I dette tilfelle startet brannen inne i veggen.
FARLIG PÅ HYTTA: På ildstedet på bildet til venstre var det for kort avstand fra stålpipe til brennbart materiale. Treverket i taket tørket ut og begynte å bli svidd og forkullet. Det ble nesten brann, men det ble oppdaget før det fikk utvikle seg. På bildet til høyre er avstand fra røykrøret til brennbare materialer vært altfor kort. Det synes på det svidde og forkullete treverket rundt. I dette tilfelle startet brannen inne i veggen. (Feiermesternes landsforening)

Slik starter hyttebrannene

Feil på piper og ildsteder er en tre ganger så hyppig brannårsak for hytter som for vanlige boliger.

Det brenner hyppigere på norske fritidseiendommer, og feierne er bekymret over manglende tilsyn av norske hytter. Feil på piper og ildsteder er en tre ganger så hyppig brannårsak for hytter som for vanlige boliger.

- Det er en rekke brannfeller rundt ildsteder på norske hytter og fritidsboliger. Det sier Tom Erik Galambos, leder for Feiermesternes Landsforening, til Nettavisen. Han vil ha lovpålagt tilsyn av piper, ildsteder og peiser på hytter, ikke bare på boliger.

- Ofte selvantenning i trevirke

- Det er sjelden noe feil med produktene, men på måten de er satt opp på, for eksempel når det gjelder avstand til brennbart materiale. Ofte dreier det seg om selvantenning i trevirke. Murte peiser er en gjenganger, for det er ikke noe fabrikkert produkt, men plassmures i hver enkelt hytte. Dessverre stilles det ikke noe kvalifikasjonskrav til de som skal montere ildsteder, sier Galambos.

Får høre det fra håndverkerne

Han sier hytteierne i liten grad bestiller feier for kontroll på fritidsboligen, men de får en del telefoner fra håndverkere som skal rette opp ting og avdekker feil og mangler.

- Det er mye rart når det gjelder ildsteder. Det er jo bare å ta en kikk på hytter som ligger ute på Finn.no, så får du et inntrykk, sier Galambos.

PEISER EN GJENGANGER: - Ofte dreier det seg om selvantenning i trevirke. Murte peiser er en gjenganger, for det er ikke noe fabrikkert produkt, men plassmures i hver enkelt hytte, sier Tom Erik Galambos, leder i Feiermesternes landsforening


Få kommuner har hyttetilsyn

Feiermesternes Landsforening har i lang tid jobbet for at kommuner skal sette ettersyn av piper, ildsteder og peiser på hytter i system, men så langt er det bare et fåtall kommuner som har innført dette. Øyer kommune er en av kommunene som har slikt tilsyn. Det var på Hafjell i Øyer at hytta til den tidligere skistjernen Bjørn Dæhlie brant natt til lørdag. Både Dæhlie selv og kona var til stede da det begynte å brenne, men ingen ble skadet i brannen. Årsaken til brannen er ennå ikke kjent.

Les også: Bjørn Dæhlies hytte på Hafjell brant ned

Tall som bekymrer

- Det vi ønsker er at tilsyn av piper og ildsteder på hytter skal bli lovpålagt, akkurat som for boliger. Det har vært en byggeboom når det gjelder hytter, hyttene er blitt større, og vi bruker dem mer, særlig gjelder det utleiehytter. Mens alle hus med ildsted og pipe skal ha tilsyn minst hvert fjerde år, er det ingen slike lovpålagte krav når det gjelder fritidseiendommer. Det bekymrer oss. Mens andeler branner som skyldes feil ved piper og ildsteder og peiser utgjør cirka 4 prosent for boliger, er den på cirka 14 prosent for hytter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere