*Nettavisen* Nyheter.

Slik stjal de Munch-bildene

JELØY (TV 2 Nettavisen): To menn i 20-årene brøt opp denne balkongdøren og rev med seg fire Munch-verk fra restauranten på Refsnes Gods søndag kveld. Store politistyrker jakter nå på tyvene.

07.03.05 11:32

Politiet har sperret av området på baksiden av Refsnes Gods, rundt balkongdøren inn til restauranten. Teknikere fra Kripos er underveis for å undersøke døren og restauranten.

Ifølge eier av godset, Widar Salbuvik, var det her tyvene kom seg inn like etter at den siste gjesten hadde forlatt restauranten i 23-tiden søndag.

- Det virket som om tyvene jobbet systematisk. De brøt seg inn fra baksiden, med et nesten en meter langt brekkjern. Dette la de fra seg på stedet. Deretter har de brukt rå makt. De har rett og slett revet maleriene ned fra veggen. Disse var festet med bolter og var godt sikret, sier Salbuvik til TV 2 Nettavisen.

Overrasket to umaskerte menn
Ifølge Salbuvik var det en kvinnelig resepsjonist som overrasket de to tyvene. De to virket skremt da de ble oppdaget og la på sprang med bildene i hendene.

Etterforskningsleder Jan Pedersen ved Moss politistasjon sier til TV 2 Nettavisen jakter politiet nå på to menn i 20-årene. Han forteller at resepsjonisten var på vei hjem da hun kom over to mannspersoner i spisesalen. De to var ikke maskert og hadde mørkt hår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Refsnes Gods

Den ene er mellom 170 og 180 cm høy, mens den andre er rundt 180 185 cm.

- På vei ut mister de det ene bildet og lar det ligge igjen i glass og ramme, forteller Pedersen til TV 2 Nettavisen.

Bildene som tyvene kom seg av gårde med, to litografier og ett originalt akvarellmaleri, kan ifølge eksperter TV 2 Nettavisen har snakket med ha en verdi på til sammen 4 millioner kroner.

- Blir kvinnen truet av tyvene?

- Jeg velger å svare nei på det spørsmålet, sier Pedersen og sier at politiet inntil videre behandler hendelsen som et grovt tyveri.

Klikk på bildet for å forstørre.

Store politistyrker og politihunder søkte i natt etter tyvene. Så langt er ingen pågrepet.

Pedersen avviser foreløpig at det er en sammenheng mellom nattens tyveri og ranet på Munch-museet i sommer.

- Men vi har dialog med Oslo, sier Pedersen til TV 2 Nettavisen.

Fullt hotell
- Dette er ganske freidig. Tyveriet skjedde i hotellets åpningstid. Det virket som de har ventet på at restauranten skulle bli tom, for den siste gjesten hadde akkurat gått fra bordet, sier hotelleier Widar Salbuvik til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han er rystet over tyveriet og virket tydelig preget av situasjonen da TV 2 Nettavisen møtte ham utenfor hotellet mandag morgen.

- Dette er fryktelig trist. Dette er verken «Skrik» eller «Madonna», så det er ingen nasjonal tragedie. Men for oss er dette tragisk, sier Salbuvik til TV 2 Nettavisen.

Hotellet har har 400 bilder fordelt på om lag 90 kunstnere på hotellet. I restauranten i første etasje er det Edvard Munch som regjerer. Det var her de tre bildene ble stjålet i går kveld.

Søndag kveld var det smekk fullt, med 64 gjester, på godset. Ingen av dem skal ifølge Salbuwik ha merket noe til tyveriet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.