RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik stopper du voldtekten

Sist oppdatert:
Ballespark, en albu i øyet eller et nøkkelknippe som slosshanske. Dette er bare noen av knepene du lærer å bruke i Krav Maga.

(SIDE2/Bjølsenhallen): Som oftest er det ikke viktig å kunne forsvare seg mot uventede angrep, men med sommerens mange voldtekter i bakhodet, ringte vi daglig leder og instruktør John Johannessen i Krav Maga Norge. Han ba oss møte opp på trening for selv å prøve ut selvforsvarsteknikken.

Krav Maga er selvforsvar uten regler. Det er rett og slett et kurs i hvordan du kan bruke kroppen din som våpen dersom du trenger å forsvare deg mot en overfallsmann. Her lærer du å forsvare deg mot slag, spark, strupetak, klestak, kniv og stokk.

Knus ballene

- Spark han i bjellene, bruk albuen til å gi han blått øye eller ta et skikkelig balletak og knus nøttene hans, sier Krav Maga-instruktøren John Johannessen.

Krav Maga er hebraisk og betyr kamp eller kontakt og baserer seg på enkle, kompromisløse teknikker som er lette å lære.

Det er en samling av ulike teknikker hentet fra bryting, boksing, karate, kung fu og en rekke andre eldre kampkunster. Teknikkene ble opprinnelig utviklet for det israelske militæret.

Hold hodet kaldt
Johannessen mener nødvergeparagrafen rommer at jenter kan ta i bruk alle midler for å komme seg løs fra en overfallsmann.

- Jenter har flere muligheter enn de tror. Første bud er å vite hvilke treffpunkter en mann har. Det neste er å vite hvordan man skal bruke sin egen kropp til å komme seg løs eller finte ut overfallsmannen. Det siste er å klare å utføre disse handlingene hvis du faktisk blir overfalt.

Reager på refleks
- Hele ideen er å øve inn enkle, men effektive knep som sitter så godt at du kan handle på refleks hvis du havner i en situasjon hvor du blir overfalt eller forsøkt voldtatt, sier Johannessen. Han legger til at det selvsagt er en rekke forebyggende forbehold man også bør tenke på. Jenter bør passe på hverandre, ikke gå alene hjem og ikke miste drinken sin av synet. Men havner du i en situasjon hvor du blir overfalt, er det faktisk mulig å forsvare seg med helt enkle knep, mener Johannessen.

Her er hans liste på hva man kan gjøre dersom man blir utsatt for et overfall.

Dette gjør du

1. Skrik høyt
Det vil gjøre overfallsmannen redd, og kanskje han vil slippe deg i fare for å bli oppdaget.

2. Gå heller inn mot kroppen på overfallsmannen
Det siste han forventer er at du tar igjen og gjør motstand. Et øyeblikks uoppmerksomhet fra overfallsmannen og du kan sette inn støtet og redde deg selv ut av situasjonen. Ved strupetak så husk at du har to hender fri mens han ikke har noen. Gå mot øynene eller nesa hans.

3. Bruk håndveska som våpen
Mange jenter går rundt med tunge våpen over skulderen. Bruk den store veska til å slå overfallsmannen med.

4. Bruk nøkkelknippe som slosshanske
Om du går hjem alene og har et nøkkelknippe i veska, så ta det heller opp og gå med det i hånda. Legg neven rundt nøklene og la nøklene stikke ut mellom fingrene.

5. Slå hardt med flat og rett hånd mot strupen
Dette vil få overfallsmannen til å gå ned for telling. Du trenger ikke å slå så hardt heller. Bare vær rask.

6. Spark ham i skrittet
Dette er treffpunkt nummer en hos en mann. Et skikkelig spark mellom bena og han faller i bakken.

7. Slå mot nesa
Å få et skikkelig slag på nesa frembringer tårer i øynene og vil garantert sette han ut av spill lenge nok til at du kan stikke av.

8. Slå hardt og fort, og tenk på at hans treffpunkter er strupe, nese, øyne og skritt.
Prøv å reagere raskt slik at han får seg en overraskelse idet du angriper tilbake.

Vil du lære å forsvare deg med Krav Maga? Et kurs på et halvt år, to ganger i uken koster 1500 kroner hos Krav Maga Norge Sjekk www.kravmaga.net.

Dette er «nødvergeparagrafen»

Straffelovens § 48, «nødvergeparagrafen» gir en generell hjemmel for bruk av makt til forsvar av egen person, av offentlige eller private interesser mot rettsstridig angrep. Bestemmelsen innebærer at handlinger som ellers ville være straffbare blir rettmessige når to betingelser er oppfylt:

1) Maktutøvelsen var nødvendig for å hindre angrepet.

2)Maktutøvelsen ikke er urimelig sett i forhold til betydningen av de interesser som skal forsvares.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere