RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik tar de svindlerne

Foto: Tor Richardsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Folk tenner på hytter og hus, arrangerer kollisjoner og dumper biler for å svindle på forsikringen. Sjekk metodene her.

(iOslo.no): Hvert år svindles forsikringsbransjen for milliardbeløp. Tallene for 2006 er ennå ikke klare, men tallene som Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) har for 2005 viser store summer. Kravene var på 291 millioner kroner – og dette er bare toppen av isfjellet. Mørketallene er store, og FNH mener tallene bare viser mellom ti og tolv prosent av totalbeløpet.

Brenner hytter og hus
- Folk tenner på hytter og hus selv og krever erstatning fra forsikringsselskapene. De får fiktive helseregninger fra utlandet og arrangerer bilkollisjoner - omtalt som kameratkollisjoner. Det er ikke måte på hva folk får seg til å gjøre for å lure forsikringsselskapene, sier utredningssjef hos Gjensidige Olav Fjælberg til iOslo.no. (se eksempler under i saken).

I 2005 ble det meldt inn ca én million erstatningssaker til forsikringsselskapene, men bare 5044 av dem ble registrert for svikutredning – altså fem promille. Av disse ble 924 avslått som svik – dette utgjør 18 prosent av de som ble utredet. Av disse ble 208 anmeldt – 23 prosent, viser tall fra FNH. Selv om tallene er oppsiktsvekkende påpekes det fra bransjehold at de aller fleste er lovlydige og samvittighetsfulle forsikringskunder.

Stort problem
- Selv om dette er et omfattende problem skal vi ikke glemme at de aller fleste er lojale kunder som ikke ønsker annet enn å tegne en avtale for å forberede seg mot uhell. Det er ulike motiver for å forsøke å lure til seg fordeler fra forsikringsselskapene og de er ikke alltid økonomisk motiverte, selv om dette svært ofte er tilfellet, forteller Roald Stigum Olsen til iOslo.no. Han er rådgiver på informasjonsavdelingen hos Vesta.

Her er noen eksempler på ssvindel og avsløringsmetoder:

Kameratkollisjon: To venner arrangerer en større eller mindre kollisjon. Ofte er det en sjåfør av en gammel bil som (selvfølgelig) har skyld og treffer en langt mer kostbar bil. Alternativt leies det inn en leiebil til samme formål. I slike tilfeller ønsker forsikringskunden oftest kontantoppgjør.

Reisesvindel: Dersom en koffert eller annen bagasje er blitt frastjålet er det aldri måte på hvor store verdier som er forsvunnet. En frekkis skal angivelig ha hevdet at han hadde mistet et større kontantbeløp da kofferten ble stjålet. Da forsikringsselskapet ved en rutine sjekket hjemmet hans fant de kofferten i skapet – helt tom.

Helsesvindel: En person var på reise i utlandet fikk seg en solid tannlegebehandling. Med på kjøpet fikk han en falsk faktura. Angivelig skulle han ha måttet få tannlegepleie på grunn av en ulykke. I ettertid fant forsikringsselskapet ut at tannlegen hadde gjort dette flere ganger før og svindelen ble avslørt. En god tannpuss hver kveld med tannkrem og skyllevann kunne spart mannen for mye bry..

Brann: Har du bestemt deg for å tenne på hus eller hytte er det litt tabbe å møte opp hos forsikringsselskapet med svidde øyenbryn og øyelokk. Spesielt hvis du har oppgitt at du ikke engang var i byen da det skjedde. Blir iveren etter lett tjente penger stor – lever inn en lottokupong. Sjansen er vesentlig mindre for gevinst, men den største «tabben» du kan få til er vel å ha null rette.

Biltyveri I: Hørt om han som var på en skikkelig kule, men likevel tok sjansen på å kjøre hjem? Da han krasjet i en veikant fant han like greit ut at det var best å stikke av til fots. På natten meldte han bilen for stjålet. Da politiet dukket opp på hjemmet fant de bilnøklene hengende i entreen – ved siden av reservenøkkelen! Slikt blir det ikke penger av..

Biltyveri II: Får du ikke solgt det gamle vraket ditt av en bil? Skal du kjøre den utenfor kaien må du forsikre deg om at du ikke kommer tilbake for å fiske dagen etter, i samme bil som plukket deg opp da du dro. Spesielt ikke hvis saksbehandler bor i nærheten¿

Les flere saker på iOslo.no:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere