RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik tas skattesnyterne

Sist oppdatert:
Ingen vet hvor mye næringslivet unndrar skatt hvert år. Slik tar likningskontoret skattesnyterne.

NA24 skrev onsdag at næringslivet unndro nær fem milliarder kroner fra skatt og moms i 2006. Men det er store mørketall.

NA24 - din næringslivsavis

Drosjenæringen er en av de bransjene hvor myndighetene har avdekket skattejuks på nærmere 500 millioner kroner. En offensiv mot frisører i fjor avdekket svarte salonger, manglende dokumentasjon av omsetning og mangelfulle kassalapper, mens i en aksjon mot grønnsakshandlere på Økern Torg i fjor oppdaget likningskontoret at 17 av 21 kontrollerte virksomheter hadde bokføringsmangler.

Flere kan vente seg besøk
- Det er et stort potensial til å avdekke større beløp, fordi det er mange bransjer vi ikke har gått inn i, sier direktør ved Oslo likningskontor, Jan-Egil Kristiansen, til NA24.

Blant de næringene som kan vente seg besøk av likningsmyndighetene er skjønnhetsbransjen. Etter offensiven mot frisørnæringen i fjor, kan negledesignere, hudpleiere og andre som steller utseendet til folk ikke se bort i fra en nærmere skattegranskning.

- Det er en bransje i eksplosiv vekst, som retter seg mot privatmarkedet med mye kontantomsetning. Det er områder vi ikke har sett på, sier Oslos likningsdirektør.

Enklere skattesnyt med kontanter
- Det er store muligheter i alle de bransjene som har kontantomsetning. Der er kontrollmulighetene våre mindre. Kontanter er vanskeligere å oppdage enn salg på kredittkort og over bank, forklarer han.

Han ramser opp drosjenæringen, mindre dagligvarebutikker, frisører, utelivsbransjen og bilverksteder som bransjer hvor mulighetene for å unndra hele eller deler av omsetningen er stor.

- Håndverkere er en risikofylt bransje. Der er det mange som jobber mot privatmarkedet hvor vi vet at det er mye svart arbeid som ikke er oppdaget, sier direktøren. Men også blant kiosker og gatekjøkken foregår det skattesnusk.

- Det er store, bevisste skatteunndragelser i Oslo og vi finner stadig vekk folk som driver helt eller delvis svart, sier Kristiansen. Det kan dreie seg om enkeltbutikker eller filialer i en kjede.

Tar bransje for bransje
Men Kristiansen forteller at deres utfordring er at de må prioritere ressursene knallhardt på utvikle områder.

Likningskontoret har valgt å gå bransje for bransje, noe de mener er mer effektivt. Det slår bedre og de får effekter i bransjen når de først oppdager at myndighetene er på sporet.

I drosjenæringen så de blant annet hvordan de har kjørt med taksameteret på, men fjernet deler av kontantomsetningen i etterkant. Hos frisørene var det to av ti som manglet timebok, og fem som hevdet at de bare hadde «drop in». Flere manglet kassaruller – av likningskontoret kalt sladreruller – i kassaapparatet.

- Vi finner metoden, tar noen og skremmer resten. Det går på å knekke koden som de bruker, så har vi sett at resten av bransjen ofte innretter seg, forklarer direktøren ved Oslo likningskontor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere