RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik tas trygde-svindlerne

Sist oppdatert:
413 tatt i Oslo og Akershus i fjor.

(iOslo.no): I 2006 betalte Arbeids- og velferdsetaten (NAV) ut stønader for 220 milliarder kroner, en økning på drøyt 60 milliarder mot 1999. Tallene kan virke enorme, men potten kan minske i fremtiden.

Stadig blir tilfeller av juks med frynsegodene oppdaget noe som kan ut over deg. For blir du sykemeldt i fremtiden kan det bli færre kroner inn på konto, opplyser NAV.

Tillit
- Det at noen misbruker systemet, bidrar til å undergrave tilliten til våre gode velferdsordninger. Dersom stadig flere misbruker systemet vil det også kunne ha en økonomisk side som i ytterste konsekvens kan gå ut over de som faktisk har krav på disse pengene. Dette kan igjen føre til begrensninger, sier Magne Fladby til iOslo.no. Han er direktør i NAV Innkreving og kontroll.

Selv om stadig flere av oss får økt inntekt og betaler høyere skatter er det ingen automatikk i at velferdsordningene blir bedre.

- Det er et stort fokus på hvor store utgiftene er i forbindelse med utbetaling av velferdsgoder. Vi vet at det er folk som forsøker å skaffe seg lett-tjente penger. En skal huske på at dersom ordningene skal fortsette å være gode er vi avhengig av at pengene går til de som rettmessig har krav på dem, og penger inn i form av skatter, opplyser Fladby.

Han bemerker også at personer som fusker med velferdsordningene ofte snyter samfunnet i dobbelforstand. Personer som mottar sykepenger, uførepensjon eller dagpenger og samtidig arbeider svart, mottar urettmessige penger fra trygdessytemet samtidig som det unnlates å betale skatter og avgifter. En av godene det snyltes mest på er dagpengeordningen. En person melder seg arbeidsledig og jobber samtidig. I 2006 ble hele 1140 dagpengesaker anmeldt til politiet. Av dem var 413 fra Oslo og Akershus.

Østfold fulgte etter med 158 anmeldelser fra tidligere Aetat, Hordaland hadde 116 anmeldelser, Sør-Trøndelag (66) og Rogaland (63) fulgte på plassene etter. I Norge sett under ett ble 1309 personer anmeldt av Aetat i 2006. Året før var tallet 875 anmeldte.

Tysting
Men hvordan ferskes snylterne?

- Mange av dem som blir tatt fanges opp i systemene våre. En enkel måte å oppdage det på er å føre maskinelle kontroller opp mot arbeidstakerregisteret. Her oppdager vi ofte at folk er i arbeid selv om de har meldt fra noe annet til oss. Eller vi foretar stikkprøver blant dem vi mistenker mottar urettmessige stønader, sier Fladby.

Han opplyser også om tysting blant venner og naboer.

- Folk i samfunnet har gode holdninger. Det er de aller færreste av oss som finner på å snyte på velferdsgodene, men det forekommer. Vi får ofte tips om juks og forsøk på juks. Det er gjerne naboer, venner og tidligere venner som ringer oss. Enkelte ganger er det gjerne som ren hevn for noe som er skjedd.

Fladby kunne ikke svare på hvor stor andel av utbetalingene fra NAV som er feilaktige. Han opplyser også om at svindel for større beløp enn 60.000 kroner automatisk gir ubetinget fengsel.

Les flere saker på iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere