RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik unngår du at jobben ødelegger ferien

Sist oppdatert:
Flere og flere får ferien ødelagt av jobb. Her er tipsene for å koble av.

- Det er ikke bare negativt å ordne noe på jobben i ferien. Det å få orden på noe kan faktisk virke avlastende. Problemet for mange er at de har en overtenkende hjerne og at de kan gå å kverne på ting som har med jobben å gjøre i ferien. Å stresse ned i ferien betyr jo at man må koble av, sier daglig leder Erik Møller i Pepp Norge, som har drevet med business- og lifecoaching i 23 år.

- En slags narkomani
Erik Møller sier at denne utviklingen har mye med den teknologiske utviklingen å gjøre.

- Alle skal jo være så veldig online og folk kan få en viss avhengighet av å være online. Det er en slags narkomani. Mitt råd til folk som sliter med å koble av, er at de tvinger seg selv til å skru av mobiltelefonen i ferien. Eller at de lar den ligge hjemme. Utfordringen kan være å tåle det ubehaget det medfører, for man kan føle en uro uten telefon. Men er man bevisst reaksjonen og lever med den i noen dager, så går følelsen av uro over etter hvert, sier Møller.

En annen måte å løse dette på kan være å opprette et nytt mobilnummer slik at man får en egen ferietelefon.

Les også:Berserkgang var reklame

Les også:Meld deg syk med stil

Les også:Skriv en CV som gjør inntrykk

Forskjellige reaksjoner
Møller peker på at folk er veldig forskjellige i forhold til det å ha jobbkvaler i ferien.

- Noen kan dra fra et kaos på jobben og ikke plages av det, men for de fleste er det slik at det er en avlastning å få gjort unna mest mulig før man drar på ferie, sier Møller

Selv er han for tiden på ferie i Venezuela og sjekker e-posten hver tredje dag.

- Det tar meg en halvtime hver gang. Da får jeg oversikten og jeg føler ikke at det er noe stress. Slike rutiner bør du avtale med familien på forhånd, slik at det ikke blir oppfattet som noe negativt at følger litt med på jobben i ferien, sier Møller.

- Pust rolig
Om du ikke greier å koble av, om du ikke greier å la være å lese e-post hele tiden og om du ikke klarer å la være å tenke på jobben - da mener Møller at du antakelig trenger litt hjelp. Litt coaching.

- Det gjelder å ha oppmerksomheten der man er. Det kan man få til ved selvsnakk og indre dialog. Man kan si til seg selv: «Jeg er her. Pust rolig.» Det kan hjelpe å ta med seg en CD med autogen trening. Og en og annen powernap kan ha bra effekt - også på ferie. Videre er det lurt å unne seg litt alenetid på ferien, å for eksempel ta seg en spasertur på stranden for å høre på bølgene - etter at alle andre har lagt seg. Sørg for at du får litt rom på ferien. Du trenger ikke å være sammen med alle på en gang hele tiden, sier Møller.

Saken fortsetter under bildet

- Legg listen lavt
Dersom man virkelig skal få koblet av i ferien, mener Møller at det er viktig at man unngår ferieaktiviteter som er pliktbetont og heller velger ut ifra lyst.

- Man skal nyte ferien sin og unne seg et glass vin eller fem. Og så bør man spørre seg selv og de andre man skal ferie sammen med hva man faktisk har lyst til å gjøre i ferien. Mitt råd er at man legger listen litt lavt. Det kan fort bli stressende hvis man har for store og omfattende planer for alt man skal gjøre i ferien, sier Møller.

- Har jeg ødelagt ferien din nå med mine jobbrelaterte spørsmål?

- Nei da, her kommer det en svær armé av soldatmaur på terrassen hvor jeg bor, så vi må kanskje gå til motangrep. For øvrig har jeg palmer, bading og korallrev å tenke på - så jobben plager ikke hodet mitt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere