RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Slik unngår du blodbad

Sist oppdatert:
Homsepatruljens ekspert gir deg oppskriften på den perfekte barbering.

(iBergen.no) : De aller fleste menn, og sikkert en god del kvinner, har opplevd det. Du har dårlig tid, og svinger barberhøvelen litt vel fort. Plutselig lugger det kraftig i huden, og blodet pipler frem. Dermed ryker både tidsskjemaet og planene om et perfekt ytre, i alle fall for den dagen.

I dag åpner stylisten Birger Løkeng, kjent fra Homsepatruljen, den etiske frisørsalongen Hope Hair. Birger Løkeng (nr en fra venstre), Adam Schjølberg (nr to fra venstre) og John Ødegård Jensen.

– Barberingen er noe mange gjør veldig feil. Det viktigste er å huske at man må bruke god tid på barberingen, og ikke skynde seg, sier «Homsepatruljens» John Ødegård Jensen til iBergen.no.

Skal man tro Jensen, bør de aller fleste menn også introduseres for fremmedord som barberolje, fuktighetskrem og vibrerende høvel. Her er hans oppskrift på en grundig og god barbering:

Før barberingen
– Første bud er at man alltid må barbere seg rett etter man har dusjet. Da får man myket opp hårene i ansiktet, slik at de blir lettere å kutte. Dessuten bør alle menn gå til innkjøp av en barberolje, noe som fins i alle parfymerier. Denne skal du bruke under barberskummet, sier Jensen.

Barberoljen er ifølge «Homsepatruljen»-eksperten nødvendig for å bevare hudens tynne beskyttende fettlag.

– Når du barberer deg, river barberbladene opp mye hud. Helt øverst på huden ligger et mikrotynt fettlag, som er der for å beskytte huden. Bruker du kun barberskum, høvler du vekk fettlaget og kan få små betennelser i huden, som gir deg rød og irritert hud. Oljen sørger for at fettlaget fortsatt er der etter barberingen, sier Jensen.

Når du svinger høvelen
Det er ikke lett å bli klok på hvilken retning man skal dra høvelen. Barberer du med hårene, unngår du som regel blod, mens barbering mot hårene gir glatt hud, men også rimelig store sjanser for baderomsulykker.

– Her fins det ikke noen hovedregel, ettersom folk har ansiktshår som vokser i forskjellig retning. Generelt sett er det smart å barbere deg med hårene. Drar du høvelen mot hårene, blir resultatet en mye tettere barbering. Men da er faren for blodbad ganske mye større, så da må man være forsiktig, sier Jensen.

Det ligger i kortene at man bør bytte barberblad ofte. Sløve blad mot hud er ingen god kombinasjon. Men hvilken høvel skal man bruke?

Selv har egenpleieeksperten fått sansen for Gillettes nye motoriserte barberhøvel.

– Den suger seg fast og vibrerer. Det føles helt merkelig, og virker som en gimmick, men hårene reiser seg slik at du får en mye tettere barbering. Men man må bruke den sakte, ellers kan det gå riktig ille, sier Jensen.

Når du er blitt glatt og fin
Etterpå er det viktig å skylle ansiktet godt med vann.

– Alt av barberprodukter du har brukt, må vaskes vekk fra ansiktet. Deretter bør man smøre seg med en god fuktighetskrem. Det er noe veldig få menn gjør, men det er viktig for å erstatte fettet i huden som er skåret bort under barberingen, sier Jensen.

Han advarer mot den lettvinte og nærliggende løsningen for mange menn, nemlig å stjele litt fra kjærestens krukke.

– Damekremer er mye fetere, fordi deres hud er tørr og trenger mye fett. Menns hud er fetere av seg selv, og trenger mer fuktighet enn fett. Derfor bør man gå og kjøpe en fuktighetskrem til seg selv. Parfymeriene er blitt veldig gode på dette, og det fins også egne herrekremer i dagligvarebutikkene, sier Jensen.

Så var det godlukten
Avslutningsvis oppfordrer «Homsepatruljen»-eksperten alle menn til å kaste sine gamle flasker med etterbarberingsvann som inneholder alkohol.

– Alkohol virker uttørkende, og virker helt mot sin hensikt. Opprinnelig ble alkoholen brukt for å drepe bakterier, men vi er kommet litt lenger nå i dag, sier Jensen.

Så da er det bare å komme seg ut på handletur og håpe det går bedre foran speilet i morgen¿

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere