Slik unngår du julebrann

Foto: Leif Arne Holme (Scanpix)

En halv million nordmenn har røykvarslere som ikke fungerer. Sjekk hvordan du unngår brann.

Skremmende mange går inn i julemåneden uten å ha røykvarslere som fungerer. Det er en liten trøst når desember er den desidert verste brannmåneden i året.

Det er nemlig dobbelt så mange boligbranner i desember sammenlignet med sommermånedene.

- Desember er den verste brannmåneden i året. Det har sammenheng med at det er mørketid, vi koser oss mye med levende lys, vi lager mye mat, det er kaldere og vi fyrer mer enn vanlig, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Nettavisen.

I desember i fjor var det hele 216 boligbranner her i landet. 13 personer omkom.

- Jeg tror mange tenker at sånn skjer alle andre og ikke meg, sier Suhrke.

- Aldri forlat stearinlys
Folk glemmer stearinlysene, går fra kjeler på ovnen og fyrer med fuktig ved. Dessuten skyldes nesten 40 prosent av brannene feil ved elektriske apparat.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har derfor klare råd for førjulstida som vi nå går inn i.

- Aldri forlat et rom hvor det er stearinlys som brenner. Det er en veldig god regel. Mansjetter er ikke så populære lenger, men det er likevel viktig å ha det i bakhodet at de kan representere en brannfare, sier Suhrke.

Holder du på med matlaging er det dessuten viktig å være tilstede.

- Får du en telefon må du ikke glemme det du har på ovnen. Lager du mat er det dette du holder på med, vektlegger Suhrke.

Brannfarlig dekorasjon
Avdelingsdirektøren ber også folk tenke over om de fyrer riktig - for å unngå pipebrann.

- Det er viktig å fyre på en riktig måte, at du har tørr ved og nok trekk. Det er også et viktig poeng at ovnen er forskriftsmessig montert, sier Suhrke.

Det elektriske utstyret, som er en stor årsak til de mange brannene, bør dessuten sjekkes nøye.

- Mange branner har sammenheng med dårlig elektrisk utstyr. Det å sortere ut utstyr som ser ut til å være i en dårlig forfatning er lurt. For eksempel apparater der ledninger er dårlig festet, eller apparater som er røft behandlet og som kan være en risikofaktor, sier direktøren.

Og husk; juledekorasjoner kan være en brannfelle.

- Ha brannsikkerhet i bakhodet når du lager en juledekorasjon. Det kan se lekkert ut, men tenk på dersom det kan ta fyr. For eksempel er bomull i nærheten av levende lys en dårlig kombinasjon, sier Suhrke.

- Røykvarsler redder liv
En veldig viktig ting å huske på er uansett å sjekke om røykvarsleren virker. Særlig når de nye tallene fra DSB viser at nesten 500.000 nordmenn har røykvarslere som ikke fungerer.

Statistikk viser at 25 prosent av de omkomne i boligbranner de fem siste årene ikke hadde røykvarsler eller at den ikke fungerte.

- Det er nok dessverre sånn at det er en del som ikke har fungerende røykvarslere, enten at batteriet ikke er i eller at det er flatt. Det er jo også noen som ikke har montert røykvarsler, sier Suhrke til Nettavisen.

Han påpeker at røykvarsleren er en billig livsforsikring.

- I boliger, hvis det er vanlige rørlige mennesker, så vil de fleste komme seg ut ved en brann. Men det betinger at du får tidsnok varsel, at du våkner av røykvarsleren, sier han.

DSB anbefaler folk å tenke gjennom og prøve ut hvordan man skal komme seg ut av boligen i ulike situasjoner.

- Dette er en viktig forutsetning når det virkelig står om minutter for å komme seg i sikkerhet. Fra en brann starter til det er overtent så kan det gå fra to til fem minutter, og da må du være ute av boligen, ellers har du ingen muligheter, sier Suhrke.

40.000 får kontrollbesøk
Fredag den 1. desember er det røykvarsleren dag.

- Vårt budskap for den dagen er at folk må bytte batteri i røykvarsleren, og at de må sjekke at den fungerer. Det er en billig livsforsikring hvis det skulle begynne å brenne, spesielt på natten når folk sover, sier Suhrke.

Senere i desember vil direktoratet i samarbeid med Norsk brannvernforening og Gjensidige forsikring gjennomføre en større aksjon rundt om i landet. 40.000 norske hjem vil få tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten.

- Vi vil tilby enkle boligkontroller hvor brannvesen og lokalt el-tilsyn banker på og tilbyr en enkel sjekk på hvordan brannsikkerheten er i huset. Dette er ikke et formelt tilsyn, men et tilbud om en kontroll hvor vi kikker på røykvarsler, slokkeutstyr, at stikkontakter er i orden og om det er åpenbare ting som vi erfaringsmessig vet kan medføre brann, sier Suhrke til slutt.

Les flere råd om røykvarsleren her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.