Slik unngår du smitte

Foto: (Reidar Helgesen)

Ikke ta på døde eller syke fugler, hold barn unna fugleskitt, vask fingrene og hold deg hjemme når du har influensa, råder Folkehelseinstituttet.

16.02.06 03:18

Det er sannsynligvis bare et spørsmål om timer eller dager før vi får det første tilfellet av fugleinfluensa i Norge. Onsdag formiddag holdt myndighetene krisemøte for å samordne tiltakene som skal settes i verk.

Torsdag klokka 9.30 stiller Folkehelseinstituttet på nett-treff i TV 2 Nettavisen. Still spørsmål her.

Det dødelige viruset smitter mellom dyr, men kan også smitte fra dyr til menneske. Onsdag stilte fire eksperter til debatt i Tabloid.

Eivind Liven (seniorrådgiver Mattilsynet), Roar Gudding (adm.dir Veterinærinstituttet), Geir Stene-Larsen (dir. Folkehelsa), Bjørn-Inge Larsen (dir. Sos&helsedir.) Foto: Ragne Riise

Kommer med trekkfuglene
- Trekkfugler som beveger seg fra Norge inn i områdene med smitte gjør muligheten stor for at viruset kommer til Norge. Det som er vesentlig, er å påvise viruset så tidlig som mulig. En av de viktigste tiltakene er å skjerpe overvåkningen over ville fugler, sier administrerende direktør i Veterinærinstituttet, Roar Gudding.

Eivind Liven er seniorrådgiver i Mattilsynet, og mener gode hygienerutiner er det viktigste for å hindre smitte.

- Vi har en mer intensiv overvåking av villpopulasjonen enn tidligere, og alt fjørfe som tidligere var ute må nå holde seg inne, sier Liven.

Seniorrådgiveren ber publikum melde fra til Mattilsynet dersom de kommer over døde fugler, men gjør oppmerksom på at ikke enhver død fugl i disse dager nødvendigvis er smittet av fugleinfluensa.

Smitter ved nærkontakt
- Sjansen for at viruset smitter til mennesker er svært liten. Man skal ha en veldig høy smittedose for å bli smittet. Foreløpig er det villfuglbestanden som er smittet, og smitte har forekommet ved veldig nær kontakt med fugler, sier Geir Stene-Larsen, direktør i Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Han oppfordrer folk til å holde seg unna døde eller syke fugler, holde barn unna fugleskitt, vaske fingrene og å bli hjemme når man har influensa.

Norske myndigheter har vært forberedt på smitten i lang tid, og har også beredskapsplaner for en eventuell pandemi.

- Vi har ikke en pandemi nå, vi har en fuglesykdom som vanskelig smitter til mennesker, understreken Stene-Larsen.

For å smitte mennesker må viruset endre karakter, enten ved en mutasjon inne i fuglebestanden, eller at viruset blander seg med et menneskevirus.

Godt forberedt
- Jo lenger de to virusene får danse sammen, jo større mulighet for at viruset muterer, mener noen. Andre mener at det ikke kommer til å skje, siden vi har hatt viruset i åtte år allerede. Det er ikke en pandemi som nærmer seg Norge, men fugleinfluensa. Den dagen vi får en pandemi ser situasjonen helt annerledes ut. Men vi er godt forberedt, sier Stene-Larsen.

Historisk ser man at pandemier kommer med 40 års mellomrom.

- Det er lite sannsynlig at en pandemi vil starte i Norge. En pandemi vil starte i tett befolkede land, sier Bjørn-Inge Larsen, direktør for Sosial- og helsedirektoratet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.