RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik unngår du sommerjobb-fellene

Sist oppdatert:
Skal du være sommervikar er det mye å passe seg for. Vi gir deg de beste tipsene.

Hver sommer får LOs sommerpatrulje inn hundrevis av klagesaker fra sommervikarer som føler seg lurt. De fleste klagene er relatert til manglende skriftlig avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

- Det at man ikke får arbeidskontrakt fra arbeidsgiver, er den aller vanligste feilen som blir begått, sier LOs ungdomssekretær i Oslo, Kristiane Berg, til TV 2 Nettavisen.

Sommerpatruljen jobber for å sikre unges rettigheter i sommerjobber, og rådgir om lover og regler.

Krav på lovlig kontrakt
Arbeidskontrakten skal være en lovlig kontrakt med detaljer om når, hvor lenge, og hva man skal jobbe med.

- Det må være en lovlig arbeidskontrakt som inneholder hvor mange timer man skal jobbe i uka, ditt navn og ditt arbeidssted. Her skal det også stå hva du er ansatt som og hva dine arbeidsoppgaver er, sier Berg.

Varigheten av arbeidet, altså dato fra og til man skal jobbe, er spesielt viktig å ha med på kontrakten. Der skal det også stå hvor mye lønn og feriepenger man skal få.

Det er arbeidsgivers ansvar å skrive denne kontrakten. Hvis du ikke får den, har du rett til å kreve det.

- Sommerjobbere har krav på originalen av arbeidskontrakten. Denne skal man ha i hende fra første arbeidsdag.

Lønn mens du lærer
Mange opplever å få opplæring uten å få lønn. Dette er ulovlig.

- Du har også krav på en opplæring. Det er lovfestet at man skal ha lønnet opplæring. Du skal gjøres i stand til å gjøre de oppgavene du skal utføre, bekrefter Berg.

Ta vare på lønnslippene
Et tips LO har til de som jobber er å ta vare på lønnslippene, for disse er bevis på at du har betalt skatt.

Et godt tips er også å selv holde oversikt over hvor mye du har jobbet, slik at du kan dobbeltsjekke det med lønnslippen.

- Jeg pratet med ei jente i går som hadde fått for lite lønn, og som fikk ulik lønn fra måned til måned. Noen sjefer betaler slik det passer dem selv, advarer LO-sekretæren.

Feriepenger ved siste lønning
- På siste lønningsdag i en jobb, har man rett til å få utbetalt feriepenger. Disse skal utbetales i tillegg til den ordinære lønningen, sier Berg.

Dersom man jobber bare i en kort periode, lønner det seg å få utbetalt feriepenger ved siste lønning.

- Det er ikke noe poeng i at arbeidsgiver sitter og tjener renter på feriepengene. Ferieloven sier at man skal ha det utbetalt ved siste avlønning, opplyser Berg.

For fast ansatte, eller for de som skal ha den samme jobben også neste år, lønner det seg derimot å spare feriepengene hos arbeidsgiver til neste sommer.

Hvis du opplever problemer i sommerjobben som gjelder avtaler og arbeidsgiver, kan du kontakte LOs sommerpatrulje. De står til disposisjon i hele landet fra 26. juni til 16. juli, og kan hjelpe deg med dine jobbrelaterte problemer i sommer.

Her er en standard arbeidskontrakt

11 tips til sommerjobben din

 1. Du har krav på en skriftlig arbeidskontrakt som fastslår betingelser om lønn, arbeidstid, ferie osv.
 2. Du har krav på en avtalefestet minstelønn, ofte kalt tarifflønn, som også sikrer kvelds-, natt- og helgetillegg. Denne fastsettes etter avtale mellom deg og arbeidsgiver.
 3. I følge Arbeidsmiljøloven skal du ikke jobbe mer enn 9 timer daglig og 40 timer i uken. Mellom to arbeidsøkter skal du ha fri i minst 11 timer.
 4. Hvis du jobber mer enn det arbeidsmiljøloven bestemmer har du krav på overtidsbetaling, som skal være minst 40 prosent av vanlig lønn.
 5. Du har krav på minst en betalt hvile- og spisepause hvis du jobber mer enn 5 ½ time om dagen. Jobber du 8 timer en dag har du krav på minst en halv times betalt pause.
 6. Opplæringen skal være lønnet, og dersom opplæringen det skjer utenfor din ordinære arbeidstid og overstiger arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid.
 7. Du har krav på lønnslipp som sier hvordan lønnen er regnet ut, hva du betaler i skatt og alt annet som eventuelt blir fratrekt. Ta vare på lønnslippene, for de er bevis på at du har betalt skatt.
 8. Det er ulovlig å ikke betale skatt, og du må betale dyrt hvis skattemyndighetene oppdager det.
 9. Med mindre dere har inngått avtale om det, har ikke arbeidsgiver lov til å trekke deg i lønn eller feriepenger. Hvis arbeidsgiver holder tilbake lønna di eller mener at du bør trekkes i lønn må vedkommende først ha en dom for kravet, eller avtale med deg.
 10. Blir du syk og har jobbet hos samme arbeidsgiver i minst to uker har du rett til sykepenger fra første sykefraværsdag. De første to månedene må du ha sykemelding fra lege, men etter to måneder er det nok med egenmelding dersom du ikke er syk i mer en tre dager i strekk.
 11. Du har krav på skriftlig sluttattest. Den skal fortelle hva du har gjort og hvor lenge du har jobbet i bedriften. Husk å ta godt vare på attesten, den kan komme til stor nytte neste gang du søker jobb.

(Kilde: LO)

Les flere sommersaker her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere