RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik velger du jaktrifle

Sist oppdatert:
Her får du gode råd av legendariske Paul Gerwyn Morris om hvordan du kjøper ny jaktrifle.

Jakten på hjort og villrein har vært i gang et par uker, og elgjakten er akkurat startet. Mange kjøper sin første rifle i disse dager, og står i butikken med hodet fullt av gode råd om kaliber, skjefter og kikkerter.

Problemet er at det finnes like mange råd som det finnes jegere¿

Vi har snakket med en av verdens mest erfarne hjortejegere, Paul Gerwyn Morris (46).

Skogvokter
Paul vokste opp med jakt og våpen. Faren og onkelen var skogvoktere i Wales, og Paul fulgte i deres støvlespor. Fra 1983 til 1997 hadde han ansvar for 12.000 mål skog i Oxforshire, og hvert år skjøt han to-tre hundre hjort i skogen sin. Han har vært profesjonell storviltjeger, guide på jakt rundt om i hele verden, og han har trent skyttere både for det britiske og norske forsvaret.

Paul kan ikke bare svinge riflen, han har vunnet ti britiske mesterskap i skeet og trap. Det var leirduene som brakte ham til Norge for seks år siden, som trener for bergenske trap-skyttere. Siden har han blitt her, og er nå driftsleder i Jonahola, banen til Åsane Jeger og fiskerforening i Bergen.

Treff der du skal
Pauls regel nummer en er enkel og grei:

- Jobben din som jeger er å sørge for at kulen sitter der den skal. Det er overordnet alt annet.

Det betyr at riflen raskt må komme riktig på plass i skulderen, og at den er behagelig å skyte med.

- De fleste skyter med alt for grovt kaliber. Det gjør rekylen ubehagelig, og du vil ubevisst spenne deg for å ta i mot sparket som kommer. Det gjør deg til en dårligere skytter, sier Paul. Derfor bør du holde deg unna de aller letteste riflene, de sparker for mye.

Kaliber
Kaliberet er altså det aller første du må bestemme deg for. Elgjakt krever et annet kaliber enn hjort og rådyr.

- Velg så fint kaliber som du har lov til, sier Paul. De er mest behagelige å skyte med, og du kan velge en lettere rifle.

For hjort og villrein anbefaler han 270 eller 6,5x55, det er bare elg som krever 308 eller 30.06. De to siste bruker samme kule, men 30.06 har lenger hylse og større ladning. Mange kjenner 308 fra Forsvaret, dette er den samme patronen som brukes i AG3. Grovere skyts enn 30.06 er helt unødvendig i Norge, og alt som det står magnum bak mener Paul man skal sky som pesten!

Den grove ammunisjonen har en tendens til å gå tvers gjennom dyret. Det ødelegger mer kjøtt enn nødvendig, og mye av energien i kulen blir aldri brukt der den bør brukes: Inne i hjorten.

I England bruker Paul en rifle i kaliber 25.06 med syntetisk skjefte og 6x42 kikkert. Dette kaliberet ble utviklet for jakt på antiloper på langt hold. Kulebanen er flat og anslagsenergien større enn for 30.06. Perfekt for villrein i følge Paul. I Storbritannia er den hjortefavoritt nummer en, men kulevekten er for lav til at den er lov å bruke til storviljakt i Norge.

- På tide å revidere regelverket, anbefaler Paul.

Kikkerten
Når du har bestemt deg for kaliber er det meste gjort. Neste punkt på sjekklisten er kikkerten.

- De fleste kjøper en dyr rifle, og bruker det lille som er igjen av budsjettet på kikkerten. Det burde vært omvendt, sier Paul. Selv billigrifler skyter bedre enn den som trykker på avtrekkeren, og du klarer ikke å slite dem ut. Et rifleløp tåler minst 5.000, kanskje 10.000 skudd!

Pauls anbefaling er å styre unna en kikkert med variabel forstørrelse. De er unødvendig kostbare, og har ofte elendig lysstyrke på stor forstørrelse.

- De fleste stiller siktet et sted mellom fire og seks, og lar det stå der. Hva er da poenget med zoom, spør han.

De fleste hjortene skytes på kortere hold enn 75 meter, og da er det unødvendig med stor forstørrelse. Paul anbefaler 6x42.

- Seks er forstørrelsen, men det er det siste tallet som er viktigst, sier Paul. Et sikte med lysstyrke 42 betyr at du har en halvtime ekstra med skytelys morgen og kveld.

Paul liker best det som kalles tysk sikte. Tre kraftige stolper, nede og på hver side, og et tynt kors i tillegg. Rødpunkt har han ikke sansen for.

- Er det ikke nok lys til at du ser trådkorset, er det ikke nok lys til å skyte heller, sier han.

Åpne sikter
Du trenger ikke åpne sikter i tillegg til kikkerten, i følge Paul.

- Går kikkerten i stykker avbryter du jakten uansett. Det er bare når du jakter der det finnes løver eller bjørner at du må ha et reservesikte.

Åpne sikter kan gjøre det vanskelig å montere kikkerten lavt nok til at øyet finner siktelinjen uten at du må strekke på halsen.

Skjeftet
Skjefte skal sørge for at riflen kommer raskt på plass i skulderen, øyet skal slippe å lete etter trådkorset, og fingeren skal finne avtrekkeren. Og det skal dempe rekyl.

Paul mener at rette skjefter er mest behagelig å skyte med, de buede tyske skjeftene tar ikke opp rekylen like effektivt.

Finn et skjefte som passer dine armer, nakke og skuldre. Og ikke minst, et som passer kikkerten.

- Om du velger skjefte av tre, laminat eller plast handler bare om smak og behag, sier Paul. Men styr unna de billigste plastskjeftene, de er ofte alt for lette.

Paul har ikke mye til overs for jaktrifler med militært utseende.

- Militære rifler ser ut som de gjør fordi det skal festes ting på dem. Lykter, nattsikter, bajonetter, granatkastere. Ingen ting av dette har du lov til å bruke på jakt! For meg er disse jaktriflene kun penisforlengere, gliser han.

Avtrekket
Paul anbefaler direkte jaktavtrekk. Og det må være riktig innstilt. Spesielt de amerikanske jaktriflene leveres med alt for hardt avtrekk.

- Ofte så hardt at det er nesten umulig å trekke av, forteller Paul. Det har med frykt for rettssaker å gjøre.

Avtrekket stilles enkelt og raskt av en våpensmed, halvannet kilo mener Paul er passe. Det er viktig at du kjenner avtrekket ditt.

- Du må vite nøyaktig når det smeller, sier han. Det lærer du bare ved å trene

Magasinet
De fleste riflene har innebygd magasin som lades ovenfra, med en hengslet bunn der du tar ut kulene. Noen har løse boksmagasin som settes i nedenfra. Hva du velger er smak og behag. Paul foretrekker innebygd.

- Det er tre grunner til det, forteller han. Jeg lader alltid riflen med tre patroner. Når jeg er ferdig med jakten er det ofte mørkt, men selv da kan jeg kjenne at jeg får tre patroner i hånden når jeg åpner bunnen. Og da vet jeg at våpenet er tomt. Den andre grunnen er at det er lett å få rusk og rask i et løst magasin. I et fast forsvinner rusket når bunnen åpnes. Den tredje grunnen er at du ikke glemmer igjen et innebygd magasin hjemme¿

Remmen
Remmen er det rimeligste av alt du handler inn, men kan ende opp med å være det som plager deg mest.

Etter en dag i skogen er selv en lett rifle tung. En bred rem gjør riflen mer behagelig å bære, og en stoffrem er ikke så glatt som en skinnrem.

- Riflen skal alltid bæres med pipen ned eller fremover, sier Paul. Da får du ikke rusk i løpet, pipen tar ikke opp i vegetasjonene, og våpenet er mye raskere å få i posisjon.

Se bildeserien til høyre!

Lite penger?
Det er ikke grenser for hvor mye penger du kan bruke på en jaktrifle. Tradisjonelt er tyske rifler dyre, amerikanske og finske i mellomsjiktet, og østeuropeiske rimelige. Pris og kvalitet går ikke alltid hånd i hånd. Det er mange gode riflepakker å få til mellom 5.000 og 10.000 kroner.

"Ikke skryt til meg om at du har skutt en hjort på to hundre meter. Skryt av at du har skutt en på fem meter!"

Paul Morris

- Østeuropeiske rifler er helt greie, sier Paul. Bare vær sikker på at låskassen er tilpasset patronen. Noen fabrikker sparer penger på å bruke samme låskasse til alle kalibre, og lang låskasse kombinert med en kort 308 patron kan lage problemer.

Han anbefaler også å kjøpe billigrifler med ferdigmontert kikkert. Ettermontering kan være vrient og dyrt.

Brukt
Det er mye snobberi blant jegere. Mange vil helst jakte med det nyeste og fineste, og gode brukte våpen er lett å få tak i.

- Du kan skaffe deg et brukt praktvåpen for et par tusen, sier Paul. Sjekk at det ikke er rust. Det er ikke så farlig med skjeftet. Er det dårlig koster det ikke mer et par tusen til å skifte til et som både er nytt og tilpasset deg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere