Slik vil Carl I. Hagen gjøre alle landets bomstasjoner overflødige

Behandles el-biler likt med andre biler, får staten inn så mye ekstra i inntekter at alle landets bomringer kan fjernes, hevder Carl I. Hagen.

13.12.18 08:28

Fremskrittspartiet foreslo onsdag at også elbiler skal måtte betale full pris i bomringen i Oslo. Frp stikker kjepper i elbilhjulene, mener MDG.

- Jeg ser ingen fornuftig grunn til at ikke alle biler behandles likt i bommer og for øvrig også når det gjelder alle avgifter, sier Fremskrittspartiets Carl I. Hagen til NTB.

– Hvis alle biler ble behandlet likt uavhengig av drivstoff, kunne vi fjernet alle bommer i landet, fremholder han.

Les også: Med så mye elbil-trøbbel i Oslo fortjener elbilister fortsatt avgiftsfritak

Peker på milliardgevinst

I et replikkordskifte under budsjettbehandlingen i Oslo bystyre onsdag sa Hagen at regnestykket viser 11.220 millioner kroner i økte inntekter til staten dersom hans forslag gjennomføres.

- Da kan vi fjerne alle bomstasjoner over det ganske land, konkluderte Hagen.

Tallet har han fått fra Finansdepartementet, opplyser han overfor Nettavisen. Regnestykket hans og forslaget fikk motbør fra Eivind Trædal (MDG) i debatten. Han spurte i debatten om Hagen kan matte.

- Logikken er at folk skal kjøpe elbiler til tross for at avgiftslettelsene forsvinner. Det skal finansiere tapte inntekter fra bomringene. Det regnestykket går overhodet ikke opp, sa Trædal.

- Straffe de miljøvennlige

Også Trædals samboer, partifellen og Oslos miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg, rister på hodet over forslaget:

- Jeg fatter ikke hvorfor Frp alltid skal straffe de som velger miljøvennlig. Fortsatt er fire av fem passeringer i bomringen med eksosbiler, sier hun til NTB.

- Nasjonalt vil Frp fjerne momsfritaket for elbiler, i Oslo vil de øke elbil-bompengene. Hvordan de får dette til å gå i hop med regjeringens eget mål om kun utslippsfrie biler i 2025, er for meg en gåte, sier Berg.

Ferske tall fra Fjellinjen for Oslo og Akershus viser andelen elbiler som passerer bomringen i rushtiden om morgenen, var på rekordhøye 27,8 prosent i november. Andelen elbilpasseringer for hele døgnet nærmer seg nå 20 prosent, melder NTB.

Les også: Vil bygge parkeringshus for elbiler ved rådhuset

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag