RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik vil Erna forandre Norge

Foto: Berit Roald (Scanpix)
Sist oppdatert:
Sjekk hvilke 12 ting Høyre vil gjøre umiddelbart hvis de vinner valget.

Forrige helg fikk Fremskrittspartiet svært mye oppmerksomhet for sine 101 punkter i sitt såkalte 100-dagersprogram, der de presenterte hva de ville gjøre hvis de skulle komme alene i regjering og få gjennomslag for sin politikk.

Usikker? Ta Nettavisens partitest

Planen til Frp fikk svært mye kritikk, men fungerte likevel som et friskt pust med reelle politiske saker i en valgkamp som stort sett handler om hvem som ikke gjorde hva når. Samtidig som mye av debatten også omhandler hvem som ikke ønsker å samarbeide med hvem.

Utfordring til alle
Nettavisen har derfor sendt ut samme spørsmål til resten av partiene på Stortinget, samt Rødt, for å høre hva som er de første konkretene sakene partiene ønsker å ta tak i hvis de skulle komme inn i regjeringskontorene.

Vi vet alle at Rødt vil ha oss ut av Afghanistan, SV kjemper for det offentlige og miljøet, Ap vil trygge arbeidsplassene, Sp jobber for distriktene, KrF fokuserer på familieverdier, Venstre kjemper for miljø og personlig frihet, Høyre vil ha privatisering og skattelette, mens Frp vil ha skattelette og strengere innvandringspolitikk.

Men hva vil de gjøre helt konkret?

Vi vil i dagene som kommer presentere sakene som de forskjellige partiene ønsker gjøre noe med når valget er vunnet, og Høyre er første parti ut.

De første sakene
- Vi har mange ting som vi ønsker å gjøre noe med, men dette er ting som vi mener vi kan legge inn allerede i det første budsjettet, forteller Erna Solberg til Nettavisen.

- Det er en oppsummering av saker som er viktig for oss: Skole, samferdsel, helse, skatt og næringsliv, forteller Solberg.

Dette er Erna Solbergs 12 første grep som statsminister i Norge:

 • Bedre lærere: Skjerpe opptakskravene på grunnskolelærerutdanningen til karakterene 4 i matematikk og norsk.
 • Kunnskap fremfor frukt: Fjerne bestemmelsen som pålegger kommunene å tilby frukt og grønt og målet om gratis SFO. Pengene må brukes til etter- og videreutdanning for lærere. Høyre vil bruke 3 milliarder på etter- og videreutdanning av lærere.
 • Lavere skatt: Heve innslagspunktet for toppskatt – ingen som tjener under 500.000 skal behøve å betale toppskatt. Nivået er i dag 441.670 kroner.
 • Enda lavere skatt: Øke minstefradraget slik at alle får skattelette, men på en slik måte at det slår sterkest ut for dem med lav inntekt eller som jobber deltid.

- Vi har ikke tallfestet dette, da det avhenger av hvor mye penger vi har til disposisjon. Vi har ikke tilgang til grunnlaget for hele budsjettet nå, forteller Solberg.

Hun viser derimot til at de tidligere har lagt inn en økning i minstefradraget på rundt 3500 kroner, som gir rundt 1000 kroner mer igjen for folk flest.

 • Gratis arv: Arveavgiften skal fjernes fra 1. januar 2010.

I dag er de første 470.000 kronene «gratis», de neste 330.000 kronene skattes med 6 prosent innad i familien og 10 prosent på alt over 800.000 kroner.

 • Billigere helsevesen: Frikortgrensen for ungdom og studenter skal heves.
 • Mer vei: Strekningene riksvei 75 Sokna, E18 gjennom Østfold og E39 Os-Bergen skal utbedres umiddelbart – fullfinansiert med OPS.
 • Tog: Gi klarsignal for dobbeltspor Oslo-Ski som OPS-prosjekt for å fremskynde bygging.

OPS står for Offentlig Privat Samarbeid, og er en form for utbygging av offentlige prosjekter der private aktører er sterkt bidragsytende. Dette gir ingen kostnadsbesparelser, men erfaring har vist at byggetiden kan så mye som halveres.

 • Privat helse: Instruere helseforetakene til å kjøpe tjenester av de private klinikkene, slik at vi får helsekøene raskt ned.
 • Mer rehabilitering: Bevilge 1 milliard til rehabilitering de første to årene.
 • Kreve innsats: Høyre vil innføre aktivitetsplikt for sosialhjelp. Det vil si at det settes en del krav til sosialhjelpsmottakere slik at de ikke bare passivt skal ta imot pengene.

- Det er viktig å bemerke at det her er snakk om de som får sosialhjelp til livsopphold, ikke de som trenger det en gang for å komme til tannlegen, påpeker Høyre-lederen.

- Opplegget skal være individuelt. Er du ung og får sosialhjelp bare fordi du ikke jobber, så kan det være snakk om arbeidstrening, praksisplasser og lignende. Dette gjøres i enkelte kommuner, og vi mener det skal være automatisk over alt.

For andre kan det være pålegg om ting som behandling aktivitetssenter eller andre ting som kan få folk tilbake i arbeidslivet, mener Solberg.

 • Telefon til Flåthen: Høyre vil invitere LO-leder Roar Flåthen til et samarbeid for en langsiktig strategi for norske industriarbeidsplasser.

- Dette er saker som viser en annen kurs på viktige områder, og jeg mener det er saker her som alle de ikke-sosialistiske partiene vil like, konkluderer Solberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere