Gå til sidens hovedinnhold

Slik vil Erna redde skolen

Ordblinde Erna Solberg fikk hjelp for sent. Se hvordan hun vil redde Skole-Norge.

- Å ikke kunne lese og skrive fører til selvtillitstap og livssmerte. Jeg ble oppdaget for sent og fikk lite hjelp, sier Høyre-lederen til Nettavisen.

Hun har selv slitt med dysleksi i oppveksten. Hennes oppskrift på hvordan Skole-Norge skal komme på rett kjøl er enkel.

- Vi må ha åpenhet om resultatene i skolen. På den måten skaper vi et kollektivt læringstrykk og setter press på læreren, på rektor og på skolepolitikerne i den enkelte kommune, sier Solberg.

Mandag offentliggjorde Nettavisen en oversikt over de beste skolene i landet.

Nettavisen mener: Derfor gir vi deg tallene

Problemene
Erna Solberg mener det er for store ulikheter i læringstrykket i de forskjellige skolene. Høyrelederen mener også at skolens rektorer må gå inn og vurdere om lærerene som jobber i skolen er egnet til oppgaven.

- Det kan være man har lærere som ikke er gode nok i de fagene de underviser, og det kan være skoler som lar det skure og gå selv om elevene ikke lærer det de skal. Slik skal vi ikke ha det. Da må rektor vurdere om læreren er egnet, sier Høyre-lederen.

Hva mener du om Høyres oppskrift på suksess-skolen? Delta i debatten nederst i saken.

Erna Solberg ser tre hovedutfordringer på veien mot en bedre skole:

- Skoleledelsen må bli bedre og mer profesjonell med formelle krav til ledelseskompetanse.

- Fagkunnskapen hos lærerne må bedres med systematisk opplæring og etterutdanning.

- Samfunnet må ta kollektivt ansvar for at skolen holder høy kvalitet gjennom kollektivt resultatpress.

På topp
Hennes egen datter, Ingrid (9), går på Smestad skole. Den ligger helt i landstoppen både i lesing og engelsk. I matte gjør skolen det best i landet. Solberg mener dette ikke bare skyldes at foreldrene til elevene er blant landets best utdannede.

- Akkurat den biten går det ikke an å fjerne helt, men man må også se på hva den enkelte skole trenger og gjør. Skolene bør bli bedre til å lære av hverandre. Hvis en skole gjør det bedre enn andre i ett eller flere fag i samme region, bør de andre skolene ta lærdom av hva disse skolene har gjort. Problemet er at skolene ikke vet hvem som har gjort det bra dersom det ikke er åpenhet om resultatene, sier Solberg.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger