*Nettavisen* Nyheter.

Slik vil hun fjerne fattigdom i Norge

FLERE I ARBEID: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil ha flere innvandrere i arbeid for å redusere fattigdommen for denne gruppen.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) legger fram 22 tiltak.

01.03.17 08:19

Tirsdag kom det nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at antall fattige barn i Norge nesten utelukkende øker blant innvandrere.

Gunnar Stavrum: Barn flykter til norsk fattigdom

Det bekymrer arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

- De siste tallene fra SSB bekrefter at innvandrere er overrepresentert på fattigdomsstatistikken. Fattigdom og store forskjeller er alvorlig, sier Hauglie, som nå legger fram 22 tiltak mot fattigdom gjennom Nettavisen.

Se listen over alle tiltakene lenger ned.

Les også: Hvert tiende barn vokser opp i fattigdom

- Flere må i jobb

Hauglie mener nøkkelen ligger i arbeid, men også i mer norskopplæring, aktivitetsplikt, skattekutt, gratis ferie og rimeligere barnehageplass.

- Hovedårsaken til at mange innvandrerfamilier har dårlig økonomi, er at far og mor ikke har arbeid. Skal vi få gjort noe med ulikheten i Norge og hindre at fattigdom går i arv, må vi derfor få flere innvandrere i jobb, sier hun.

Fakta

22 tiltak mot fattigdom

Hun påpeker at arbeid er viktig av flere grunner.

- Det er alvorlig at så mange innvandrere står utenfor arbeidsmarkedet. Det er ikke bra for den enkelte, og det er svært uheldig for samfunnet, mener statsråden.

Tallenes tale er klare: Andelen barn som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt, fortsetter å øke, og var på 10 prosent i 2015 - mot 9,4 prosent året før. Barn med innvandrerbakgrunn utgjør nå godt over halvparten av alle barn i lavinntektsgruppen.

Les også: Økt økonomisk ulikhet i Norge

- Strengere krav

Hauglie lover blant annet penger til lønnstilskudd, for å gjøre det enklere for arbeidsgivere å ansette flyktninger og innvandrere med hull i CV-en.

- Vi innfører nå også det vi kaller et hurtigspor inn i arbeidslivet for flyktninger som har med seg etterspurt kompetanse. Parallelt styrker vi yrkesveiledningen i flyktningmottakene, sier hun.

Samtidig vil Hauglie stille strengere krav til innvandrere.

- Innvandrere er overrepresenterte på sosialhjelpsstatistikken. Vi vil stille strengere krav til at innvandrere deltar i arbeid og aktivitet, sier hun, og fortsetter:

- Regjeringen innførte derfor over nyttår aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottakere. Det er ikke minst bra for innvandrere, som får nye muligheter. Man skal ikke lenger kunne sitte passivt hjemme å motta trygd uten å ha forpliktelser, sier Hauglie.

De som nekter å jobbe, vil hun frata deler av trygden.

- Vi kan ikke betale Nav-penger til innvandrere som ikke oppfyller sine forpliktelser, sier hun.

- Forferdelig trist

Totalt 98.200 barn levde i en familie med varig lav inntekt i Norge i 2015, ifølge SSB.

- Det er forferdelig trist og helt unødvendig, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge til NTB.

Viken frykter at antall fattige barn bare vil øke.

- Altfor mange barn faller utenfor på grunn av familiens økonomi. Vi frykter at tallet vil øke ytterligere dersom ikke myndighetene setter inn flere og bedre tiltak, sier hun.

Ifølge UNICEF vil 25.000 barn kunne løftes ut av fattigdom dersom barnetrygden ble regulert fra 1996-nivå, som er siste gang barnetrygden ble endret.

En slik regulering vil koste 8 milliarder kroner, ifølge Barne- og likestillingsdepartementet. Det ville i så fall økt satsen fra dagens 970 kroner per barn per måned til rundt 1500 kroner.

Les også: SV vil ha mer barnetrygd mot fattigdom

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag