RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik vil Lysbakken hjelpe fosterbarna

Foto: Aleksander Andersen/Kjetil Mæland (Nettavisen/Scanpix)
Sist oppdatert:
Barneministeren nedsetter et panel som skal bedre forholdene i barnevernet. Samtidig pumper han millioner inn i kommunalt barnevern.

Nettavisen har tidligere omtalt det tidligere fosterbarnet som ble misbrukt i fosterhjemmet i 14 år. En av årsakene til at misbruket fikk pågå, var barnevernets manglende tilsyn.

Les: Misbrukt av fosterfar i 14 år
Les: – Jeg ble dumpet og glemt

Også i dag mangler cirka 800 fosterbarn en tilsynsfører som skal passe på at de har det godt i hjemmet. I tillegg er tilsynet ofte for dårlig til at reelle problemer i fosterfamilien blir fanget opp.

– For få og for dårlige tilsynsførere
– Dette er et veldig alvorlig problem. Selv om 90 prosent av fosterbarna får tilsynsfører, så er det å ha neste 800 uten tilsynsfører altfor mange, sier Lysbakken til Nettavisen.

– Å ha for få og for dårlige tilsynsførere er negativt for ungene. Disse er sikkerhetsventilen som skal sørge for at ungene har det bra i fosterhjemmet etter at de har blitt plassert av barnevernet.

Mer penger til barnevernet
Lysbakken sier at mangelen på tilsynsførere har vært stabil i mange år, og at en viktig årsak er mangel på penger.

– Barnevernet har ikke hatt nok ressurser til å prioritere dette området. Selv om flere regjeringer har stilt krav til kommunene om å rekruttere flere tilsynsfører, og å forbedre tilsynet, så har mye av overføringene til barnevernet istedenfor gått med til å dekke innsatsen gått med til å dekke andre behov.

– De siste årene har det vært en kraftig økning i antall barn og saker i barnevernet. Antall saker har økt mye mer enn antall hoder som jobber i barnevernet. Derfor har ikke barnevernet hatt nok ressurser til å prioritere tilsynsførerordningen, sier Lysbakken.

400 nye stillinger
Derfor vil 240 av de totalt 390 millionene til barnevernet i statsbudsjettet for 2011, være øremerket kommunalt barnevern. Det skal skape 400 nye stillinger.

– Dette vil ikke løse alle problemer i barnevernet, men 400 stillinger er det vi tror er realistisk å få til i 2011. Det kan være med å begynne å løse problemet sier Lysbakken, som også gir indikasjoner på at det kan komme en ytterligere opptrapping av barnevernet i 2012.

Barnevernspanel
Lysbakken sier at man også kan begynne å diskutere endring av navnet «tilsynsfører» og måten disse er valgt på, slik Høyres stortingsrepresentant Linda Cathrine Hofstad Helleland sa i Nettavisen onsdag.

Les: Flere hundre fosterbarn uten tilsyn

I november nedsetter Lysbakken et egen barnevernspanel som skal gi departementet innspill på hvordan barnevernet kan forbedres.

– Her skal det være barnevernsbarn, ansatte i barnevernet, fosterforeldre og andre. Panelet skal settes sammen nå i november, sier Lysbakken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere