GARDERMOEN (Nettavisen): - Det er en grunn til at Uber forlot Norge. Det er at du har gammeldagse reguleringer rundt drosjeløyver, sier venstrepolitiker og statssekretær i justisdepartementet, Sveinung Rotevatn til Nettavisen.

Nettavisen presiserer: Uber pop er lagt ned i Norge. Uber Black er fremdeles operativt i Norge.

Venstre ønsker nå å øke antall drosjeløyver, slik at flere aktører kan komme inn på markedet.

- Vi vil liberalisere systemet med drosjeløyver. Det er et system som hører fortiden til, sier Rotevatn.

Direktesending: Skei Grande talte til landsmøtet

TIPS OSS! Nettavisen er tilstede på Venstres landsmøte denne helgen. Tips journalist Kjetil Mæland på epost her!

La ned driften

Uber gjorde sin app tilgjengelig for Norge i 2014. I 2016 konstaterte politiet at det var ulovlig å kjøre drosje gjennom Uber i Norge. Flere Uber-sjåfører ble fratatt førerkort.

I oktober 2017 la Uber ned driften i Norge. Selskapet signaliserte at det tok en pause til regelverket er endret.

Tidligere har Frp åpnet for endringer i regelverket slik at Uber kan komme tilbake. Nå mener også Venstre at det bør skje.

Uber er et av flere selskaper der personer kan selge sine tjenester gjennom en app. De jobber gjennom et selskap, men er selvstendig næringsdrivende.

Organisere selvstendig næringdrivende

Rotevatn tar til orde for at Norge må bedre velferdsordningene for selvstendig næringsdrivende, slik at de blir like gode som de ordningene arbeidstakere har tilkjempet seg i etterkrigstiden.

- Vi trenger blant annet bedre sykelønnsordninger og mulighet for privat pensjonssparing for selvstendig næringsdrivende, sier han.

Venstre ønsker også å lette byråkratiet for småbedrifter, slik at det skal bli lettere å være selvstendig næringsdrivende.

- Du frykter ikke at denne typen organisering skal presse lønningene nedover og gi dårligere arbeidsvilkår?

- Venstre vil styrke trepartsmodellen (samarbeidet mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og staten). Arbeidstakerorganisasjoner må tenke nytt når det gjelder rekruttering og det vet jeg også at mange gjør, sier Rotevatn.