*Nettavisen* Nyheter.

Slipper å rive ulovlig mur

Foto: (Porsgrunns Dagblad/Geir Fragell)

Men ekteparet må betale 75.000 kroner i erstatning til naboen.

31.10.11 15:28

Muren var satt opp før de kjøpte huset. Nå må ekteparet fra Porsgrunn betale 75.000 kroner i erstatning til naboen. Paret får svi for at det private firmaet som bygget husene satte opp muren ulovlig, 1,2 meter inne på naboens eiendom, skriver PD.no.

Ekteparet flyttet tilbake til Porsgrunn etter mange år utenbys, for å tilbringe pensjonisttilværelsen i konas hjemby. De kjøpte en fin bolig på Moldhaugen, men har endt opp i en fem år lang strid med naboen om mur og tomtegrense.Paret ble saksøkt av naboen, og partene har vært gjennom to dagers rettsforhandlinger i Nedre Telemark tingrett. Nå foreligger dommen: Ekteparet må betale 75.000 kroner som kompensasjon for at naboen har fått mindre tomt. Retten slår fast at ekteparet var i god tro da de kjøpte huset, og de var helt uvitende om at muren var bygget 1,2 meter inn på naboens tomt. Likevel må de betale. Naboen som trakk dem for retten har kjørt dobbeltsøksmål. Først gikk han til sak mot firmaet Fjord Prosjektutvikling AS, som har bygget boligene med adresse Toppen på Moldhaugen.

Naboen flyttet inn i 2004, før muren ble bygget. I årsskiftet 2005/2006 bygget Fjord Prosjektutvikling muren i skråningen ned mot naboen, og deretter huset som ble solgt til ekteparet. De flyttet inn i august 2006. Da naboen kjøpte eiendommen, var tomtene ikke nøyaktig oppmålt. Det er fortsatt uklart om det er utbygger eller Porsgrunn kommune som har slurvet med tomtegrenser, eller om det er blitt spekulert i å forskyve muren, slik at utbygger kunne selge eiendommen med større soltomt.

Resultatet av ulovlig mur, er at tomta ble 25 kvadratmeter større på framsiden av huset, på solsiden. Naboen påberopte seg i 2006 en del mangler i forbindelse med kjøpet av sin leilighet, og brakte saken inn for forliksrådet. På dette tidspunktet var muren ikke tema. Forliksforsøk førte ikke fram, og naboen tok saken videre til retten med krav om prisavslag eller erstatning. I retten endte striden med et økonomisk forlik mellom saksøker og utbyggerfirmaet. Litt før jul samme år skrev naboen via advokat til ekteparet og gjorde oppmerksom på at muren stod inne på hans eiendom. Han var blitt klar over at muren stod på hans eiendom, og krevde den fjernet i løpet av halvannen måned.

Ekteparet svarte at de ikke hadde satt opp noen mur, men hadde kjøpt en eiendom hvor mur og gjerde allerede var etablert. De fikk ikke noe svar på brevet.Naboen gikk pånytt til forliksrådet, i januar i fjor. Partene ble ikke enige, og i januar i år saksøkte han ekteparet. Rettsaken ble avviklet 24. og 25. august, vitner ble ført og retten dro på befaring for å se på muren på Moldhaugen. Nå har tingrettsdommer Gustav Søvde avsagt en omfattende dom som slår fast at ekteparet må punge ut for at de har fått større tomt enn de visste da de kjøpte eiendommen, og naboen har tilsvarende mindre tomt.

Les flere nyheter fra Porsgrunns Dagblad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.