RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slipper straff for graving ved gravhaug

Sist oppdatert:
Entreprenør slipper bot på 250.000 for å ha gravd ut parkeringsplass ved gravhaug fra 400 e.Kr.

(iBergen.no) : Bergen tingrett har nå avsagt frifinnende dom etter gravearbeidet i Fløen i 2005, hvor to grunneiere engasjerte et entreprenørselskap til å grave og sprenge ut en parkeringsplass på en villaeiendom. Byantikvaren anmeldte forholdet, fordi arbeidet ble gjort etter at kommunen hadde avslått søknaden om å anlegge parkeringsplass. Begrunnelsen var blant annet at det i 1926 på eiendommen ble funnet en gravhaug med to krukker fra ca. 400 etter Kristus, og kommunen antar at muligheten var stor for å finne flere kulturminner på eiendommer.

Grunneierene ble vinteren 2007 ilagt forelegg på henholdsvis 90.000 og 50.000 kroner, for overtredelse av plan- og bygningsloven, samt overtredelse av kulturminneloven. I tillegg ble entreprenørselskapet Djønne Maskin ilagt et forelegg på 250.000 kroner, pluss 20.000 for selskapets daglige leder. Men Bergen tingrett har nå kommet til at entreprenørselskapet ikke kan klandres.

– Slik vi ser det, har entreprenøren samme plikt som grunneieren til å påse at det foreligger nødvendig tillatelse. Retten legger også dette til grunn, men kommer til at entreprenøren ikke kjente til at det ble anlagt parkeringsplass på stedet. I tillegg kom retten til at dette ikke var et vesentlig terrenginngrep, i lovens forstand, sier politiadvokat Henrik Horn i Økokrim til iBergen.no.

Økokrim har foreløpig ikke tatt stilling til om de vil anke dommen. Ankefristen går ut 28. juni.

Ifølge Horn skal kommunen ikke ha gjort noen ytterligere utgravinger på eiendommen siden 1926.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere