RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mandag besøkte statssekretær Libe Rieber-Mohn kvalifiseringssenteret i Bydel Søndre Nordstrand for å snakke om jobbintegrering av innvandrere.
Mandag besøkte statssekretær Libe Rieber-Mohn kvalifiseringssenteret i Bydel Søndre Nordstrand for å snakke om jobbintegrering av innvandrere. Foto: TV 2 Nettavisen

Sliter med jobb etter praksis

Bydel Søndre Nordstrand jobber på spreng med å integrere innvandrere i jobbmarkedet. Men etter endt praksis sliter innvandrerne med å få jobb.

- De var veldig fornøyde med introduksjonsprogrammet, men flere av dem opplever at praksisen ikke fungerte fordi de ikke fikk fortsette etter endt praksisperiode, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, til TV 2 Nettavisen.

- Men det er jo ikke bydelens feil, legger hun til.

Rieber-Mohn skal i tiden fremover besøke flere introduksjonsprogram og vil trekke veksler på erfaringene til både ansatte og deltakere.

Vanskelig å få seg jobb
Samtlige innvandrere i landet har et tilbud fra kommunene om frivillig introduksjonskurs. Kursene skal styrke innvandrernes muligheter for å få jobb. Mandag besøkte Rieber-Mohn kvalifiseringssenteret i Nordstrand sammen med åtte innvandrere for å snakke om jobbintegrering.

Ashraf Al-khadra var en av åtte innvandrere som møtte statssekretæren for å snakke om introduksjonsprogrammet i Bydel Søndre Nordstrand.

Ifølge Al-khadra er hovedmålet til introduksjonsprogrammet at innvandrere skal finne seg raskere til rette i samfunnet, sørge for opplæring i norsk og samfunnskunnskap, samt hjelpe innvandrere med å skaffe seg jobb ved å sende dem ut i praksis.

Ashraf Al-khadra kommer fra statsløse Palestina og er født og oppvokst i Saudi-Arabia. Han har bodd i Norge i seks år og deltok på introduksjonsprogrammet i fjor. Han er fornøyd med introduksjonsprogrammet, men mener at det for mange er vanskelig å få seg jobb.

Språkproblemer
- Jeg har jobbet som korrespondent for arabiske medier her i Norge i flere år, men det har vært vanskelig å få seg jobb i norske medier på grunn av språket, sier Al-khadra.

Han gikk på introduksjonsprogrammet i fjor hvor han fikk norskkurs og opplæring i samfunnskunnskap. Etter hvert ble det praksisplass på ham hos Østlandets Blad i Ski, og nå har han praksisplass som utenriksjournalist i TV 2 Nettavisen.

- Flere jeg har snakket med vil ha en jobb i Norge, men det er ikke lett for dem. De synes det er vanskelig å få jobb selv om man har lært seg norsk og har kjennskap til det norske samfunnet, sier han.

Han forteller at svakheten med introduksjonsprogrammet er at innvandrere sliter med å praktisere det de lærer siden de ikke har kontakt med norske folk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere