Sliter med trønder-kabal

Trønderske ess står i kø når Jens Stoltenberg for alvor starter arbeidet med regjeringskabalen.

12.10.05 20:18

Oslo Ap har advart mot for mange direktører i den nye Stoltenberg-regjeringen. Men det ligger an til å bli flere trøndere enn direktører ved Kongens bord.

SVs stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag Inge Ryan er lansert som statsråd av sine egne, men innser at han har hard konkurranse fra en rekke tunge politikere fra de andre partiene.

- Ser vi bare på Nord-Trøndelag, er Aps Bjarne Håkon Hanssen kandidat og tidligere minister. Sps tidligere parlamentariske leder Marit Arnstad er kandidat og også tidligere minister. Nestleder i Senterpartiet Lars Peder Brekk er kandidat og tidligere minister, oppsummerer han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Giske og Djupedal
Ryan er heller ingen hvem som helst i SV. Han er tidligere nestleder i partiet, og sitter nå i Kristin Halvorsens referansegruppe på Stortinget.

I tillegg til de fire kandidatene fra Nord-Trøndelag kan Ryan telle opp flere statsrådskandidater fra Sør-Trøndelag.

- Du har Trond Giske, som har vært minister, og Øystein Djupedal som er nestleder i SV. Så er jo SVs Heidi Sørensen fra Levanger.

Det blir ramaskrik hvis Stoltenberg tar med seg sju trøndere i regjering. Ryan regner derfor ikke med at han får noen telefon fra Ap-lederen.

- Jeg har ingen sterke ambisjoner om å bli statsråd, og trives godt i Stortinget. Jeg ser på meg selv som den minst sterke kandidaten. Skulle det oppstå en spesiell situasjon, så vil jeg ikke kategorisk avvise hundre prosent at jeg blir statsråd, men jeg anser det som lite aktuelt, sier Ryan til TV 2 Nettavisen.

Hanssen eller Brekk ofres?
Trønderne kan få flere statsråder enn det folketallet tilsier, mener flere sentrale kilder i de tre partiene. De peker på at det er fire statsråder fra Hordaland i den sittende regjeringen, og mener kravet til geografisk fordeling må være mindre strengt i en samarbeidsregjering mellom tre partier.

De regner det derfor som sikkert at både Giske, Djupedal og Arnstad får plass i regjeringen. Men da begynner trønderkvoten å bli full. Hvis Haga vil ha med seg Sps nestleder Lars Peder Brekk inn i regjering, kan Stoltenbergs tidligere populære landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen ligge tynt an.

- Ingen har rett til å sitte i regjering. Det er Stoltenberg som avgjør dette til slutt, sier Ryan.

- Hvorfor er det så mange sterke trøndere i politikken?

- Det kan være tilfeldig. Det har jeg ikke noe godt svar på, sier SV-politikeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.