Gå til sidens hovedinnhold

Slo til i brorens politidistrikt

Minst tre ganger forgrep Lommemannen seg på barn i politidistriktet hvor den siktedes bror jobbet som leder.

(iBergen.no) Mannen som fredag ble pågrepet i Lommemannen-saken, er bror av en profilert politimann, som tidligere jobbet som leder i politietaten i Bergen.

Da iBergen.no ringte broren fredag formiddag ønsket han ikke å svare på spørsmål rundt siktelsen og pågripelsen.

- Jeg er opptatt
- Jeg er opptatt og kan ikke snakke med deg nå, svarte politimannen.

- Kan jeg ringe deg tilbake senere?

- Helst ikke.

Politiet i Follo politidistrikt mener det ikke er noen tvil om at det er rett mann de har tatt nå.

- Lommemannen er endelig tatt. Vi har funnet han vi har lett etter, sa politimester Arne Jørgen Olavsen i Follo politidistrikt under pressekonferansen ved politihuset i Ski klokken 13 i dag.

DNA i fem saker
Mannen har vært i politiets søkelys siden i slutten av fjoråret, opplyser politiet.

- DNA som er sikret fra personlige eiendeler på bopel ved hemmelig ransaking er identisk med DNA fra fem saker hvor det er spor i form av DNA. Det er på den bakgrunnen vi er sikre på at Lommemannen nå er pågrepet. Den siktede har vært i søkelyset siden slutten av november 2007, blant annet på bakgrunn av tips fra en tidligere ansatt i politietaten, sier etterforskningsleder Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt.

Ifølge den detaljerte oversikten over Lommemannens overgrep har han minst tre ganger slått til i politidistriktet hvor broren jobbet som leder på 1990-tallet.

Likevel har ikke 55-åringen blitt fanget opp i den omfattende overgrepssaken, også til tross for at overvåkningsbilder tatt av Lommemannen ble publisert i forbindelse med at saken eksploderte i media i fjor sommer.

- Utnyttet svakheter
På pressekonferansen i dag kom det fram at det var et tips fra en tidligere politimannen som var avgjørende for at politiet til slutt kunne pågripe 55-åringen, men dette er en annen politimann enn 55-åringens bror.

Under politiets pressekonferanse fredag ettermiddag kom det fram at politiet mener han har utnyttet svakheter hos politiet. Blant annet ble sakene lenge ikke sett i noen sammenheng. Det skjedde først etter lang tid og mange overgrep.

- Det er mange som har lurt på hvordan har det vært mulig for en overgriper å holde på i så mange år uten at vitner, politiet og publikum kunne avsløre det, men det ble i mange år behandlet som enkeltsaker. De ble registrert hver for seg, og man så ikke sammenhengen. Han har ved ulike omstendigheter sluppet unna politiet i mange år, sier Olafsen.

Spesialgruppen, som i fem år har etterforsket saken, mener Lommemannen kan ha begått så mange som 400 overgrep på mindreårige barn.

Millionær
55-åringen er mangemillionær, og driver sitt eget firma i Hordaland. Han er skilt, og har to voksne barn.

Politiet mener han er Lommemannen - og at han er identisk med den såkalte «Bandasjemannen», som var aktiv i Bergen på begynnelsen av 1990-tallet. Det som kan være en av norgeshistoriens verste serieforbrytere reiste rundt i store deler av Sør-Norge og Vestlandet begikk grove seksuelle overgrep på mindreårige gutter. Hele 160 forhold har politiet oversikt over, mens totalt har trolig 300-400 gutter vært utsatt for mannen.

I tiden både rett før og rett etter skilsmissen i 2003 var han spesielt aktiv med hele 28 registrerte overgrep.

Reiser på stevner
Han er aktiv innen motorsportmiljøet og skal ha reist på stevner over hele landet. For personer i miljøet kom det svært overraskende på dem at politiet mener 55-åringen er Lommemannen.

- Jeg har ikke merket noen slike tendenser på ham i det hele tatt. Dette kommer helt overraskende på meg, sier han til iBergen.no.

Alle iBergen.no har snakket med er sjokkerte over pågripelsen av 55-åringen.

- Jeg tror ennå ikke det er sant. Jeg forventer at jeg ser ham igjen på mandag, sier en annen som kjenner ham godt til iBergen.no.

Mannen framstilles for varetektsfengsling i Follo polidistrikt på mandag.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley