*Nettavisen* Nyheter.

Slottet taper millioner

SLOTTET/OSLO (TV 2 Nettavisen): Slottet gikk i fjor med 2,2 millioner i underskudd. Kronprinsparet gikk derimot i overskudd. Les om den kongelige økonomien her.

14.04.04 15:57

Slottet offentliggjorde onsdag årsberetningen for 2003, som blant annet inneholder regnskapet for Den Kongelige Civilliste, det høytidelige navnet på driften av det kongelige hoffet.

- Årsregnskapet er gjort opp med et underskudd på 2.257.341 kroner, opplyste hoffsjef Lars Petter Forberg under pressekonferansen på Slottet onsdag ettermiddag. Forberg understreket samtidig at Slottet hadde budsjettert med å tape enda mer penger.

Dekkes inn
- Vi hadde satset på et større underskudd, sa Forberg, som forklarte det reduserte underskuddet med utbruddet av krigen i Irak og kong Haralds sykdom. Begge forholdene førte til at flere større offisielle arrangement ved Slottet ble avlyst, og at kostnadene derved ble redusert.

Ifølge Slottet vil underskuddet og årets overføringer til andre avsetninger dekkes inn av avsetningene fra årsregnskapet 2002. Slottet planlegger imidlertid å å tape enda mer penger.

Skal tape mer i 2004
- Avsetningene skal reduseres også i 2004, sa hoffsjefen. Driften av slottsforvaltningen finansieres ved bevilgninger fra Stortinget, og det har aldri vært tanken at det skal bygges opp store overskudd. Pengene som bevilges skal brukes til drift og vedlikehold.

- Regnskapet viser at store deler av de bevilgede midler benyttes til å ta vare på Slottet som bygning og de kulturelle og historiske verdier som befinner seg der, heter det i årsregnskapet.

I løpet av 2003 ble blant annet Lille festsal på Slottet restaurert. Det er også brukt betydelige midler på tømming og tetting av dammene i Slottsparken. På Bygdø Kongsgård arbeides det med å sette dronning Mauds parkanlegg i stand.

Kronprinsparet i pluss
Men selv om Slottet gikk i underskudd, greide kronprinsparet seg bedre.

- Årsregnskapet til DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessens stab viser et årsresultat på kroner 1.577.899. Årsresultatet ble bedre enn forventet på grunn av forsinkelse i leveranser og er avsatt til neste års drift og anskaffelser, viser regnskapet.

En av grunnene til overskuddet er også at oppbyggingen av kronprinsparets stab har tatt lengre tid enn forventet, og at det dermed er utbetalt betydelig mindre lønn enn budsjettert.

Regnskapet viser også at kronprinsparets London-opphold kostet 1.1 millioner kroner, fordelt på årene 2002 og 2003.

Ingen utstilling i år
Driften av Åpent Slott, som nå er blitt en permanent ordning i sommermånedene, gikk med et overskudd på under 40.000 kroner, mot et overskudd på over 400.000 kroner året før. Årsaken til det reduserte overskuddet er høye kostnader i forbindelse med den omfattende utstillingen om kong Olavs liv som Slottet viste i fjor sommer.

Også kommende sommer blir det anledning for publikum til å delta i omvisning på Slottet, men i år er det ikke planlagt noen utstilling, opplyste Forberg.

Årsberetningen viser for øvrig at Kongen ga 232 audienser, Kronprinsregenten 22. I løpet av 2003 ble det i tillegg holdt åtte mottakelser på Slottet for mottakere av Kongens fortjenstmedalje.

Kongefamilien gjennomførte 139 offisielle oppdrag, besøkte 39 kommuner og 16 fylker, og foretok 15 offisielle besøk utenlands, deriblant statsbesøkene til Belgia og Brasil.

Her kan du lese slottets årsregnskap i sin helhet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.