Gå til sidens hovedinnhold

Slukket lysene i Oslo

Politikerne innfridde Earth Hour-løftet og slukket lysene.

LØVEBAKKEN (Nettavisen): Politikerne innfridde løftene om å slukke lysene i flere offentlige bygg i forbindelse med Earth Hour-markeringen lørdag kveld.

Nøyaktig klokken 20.30 ble lysekronen i Stortinget slukket. Derimot var store deler av Oslo sentrum fortsatt godt opplyst.

Glemte å slukke lyset
Nesten alle lysene i Regjeringskvartalet var slått av, med unntak av to kontorer hvor lyset fortsatt var på.

I tillegg var flere av neonlysene på Karl Johan inkludert Freia-skiltet skrudd av i anledning av Earth Hour.

- Earth Hour er en kjempefin ide som startet i Sydney i Australia for to år siden. Tanken er å slukke lyset en time for å markere at man ønsker å gjøre noe med klimaendringene. Aksjonen skal minne oss om at 2009 er et viktig år for klimaet, og jeg oppfordrer alle til å delta, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på miljøverndepartementets hjemmesider.

Operaen, Postgirobygget, Oslo Plaza, Akershus festning, Bergenhus festning, Askøybroen og OL-parken på Lillehammer ble også mørklagt under Earth Hour-markeringen.

Earth Hour er en årlig aksjon hvor det forventes at mer enn 3400 byer og landsbyer i 88 land slukker lysene i én time som en symbolsk miljøvennlig markering.

Les også: Se hvor mange lyspærer som ble slukket

Lysene slukkes mellom klokken 20.30 og 21.30 lørdag kveld lokal tid.

Startet i Sydney
Aksjonen startet i Sydney i 2007, og den australske storbyen er alltid tidlig ute med å slukke lysene på grunn av tidssonen. Deretter fortsetter mørkeleggingen vestover mot Europa og Amerika.

Det første året var rundt 2,2 millioner mennesker og 21.000 bedrifter med på aksjonen. Året etter hadde aksjonen vokst til 50 millioner personer i 35 land.

Ifølge Teknisk Ukeblad håper arrangøren WWF å få med mer enn 1 milliard mennesker over hele kloden på stuntet. Aksjonen er ikke helt risikofri. Det er nemlig knyttet spenning til om det elektriske nettet i Europa tåler svingningene som kommer til å oppstå dersom arrangørene når sitt mål.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken