RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slurv med fingeravtrykk

Sist oppdatert:
12.000 personer som er dømt eller arrestert på nytt de siste to årene går i dag rundt uten at politiet har gode nok bilder eller fingeravtrykk av dem.

- Tallene er for store, sier Kripos-sjef Odd Olsen Ingerø til TV 2 Nyhetene.

Når en person dømmes til ubetinget fengsel skal politiet ta fingeravtrykk og bilde av personen hvis det ikke allerede er gjort i forbindelse med etterforskningen. Men det slurves.

- Viktig registrering
Ifølge ferske tall fra Kripos mangler det bilde og/eller fingeravtrykk av 3990 personer som er domfelt de siste to årene eller som er pågrepet på nytt i disse årene etter tidligere å ha sittet i fengsel.

- Foto og fingeravtrykk er gode hjelpemiddel i bekjempelse av kriminalitet, og at de som skal være registrert er registrert er viktig, sier Ingerø til TV 2.

Dårlige avtrykk
Mange politidistrikt sliter med gamle fingeravtrykkmetoder og har ikke digitalt utstyr. Iifølge oversikten fra Kripos er hele 5141 personer registrert med fingeravtrykk som rett og slett er for dårlige etter Kripos' standard

I tillegg er 3015 personer registrert med fotografier som er over fem år gamle og dermed lite nyttige i etterlysninger og fotokonfrontasjoner.

- Vanskelig å hente inn domfelte
Øystein Vinje er kriminaltekniker ved Sunnmøre politidistrikt. Han sier mye av årsaken til manglene er at det er vanskelig å få hentet inn alle som er dømt, men ikke registrert med fingeravtrykk eller foto tidligere i etterforskningen.

- Vi har trolig et forbedringspotensial i første fasen når de mistenkte blir innbrakt og man må kanskje tenke mer på foto og fingeravtrykk i den fasen. Dermed slipper man å hente dem inn igjen hvis de eventuelt blir domfelt, sier Vinje til TV 2.

- Må skjerpe seg
Samtlige norske politidistrikt har mangler ved registreringen, og Kripos skriver i et brev til distriktene at:

«Oversikten avdekker at det i all hovedsak ikke er etablert gode nok rutiner for opptak av fingeravtrykk og foto».

- Vi gjør politimestrene oppmerksomme på manglene og ber nå om at man ser på rutinene. Vi håper de kan bli bedre slik at vi får mer troverdighet i registrene, sier Kripos-sjefen til TV 2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere