RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt for den lille røde

Mer enn 2,5 millioner nordmenn har hatt en postsparebankbok. Fra nyttår er den lille, røde historie.

Det har ikke vært mulig å benytte bøkene till innskudd eller uttak siden 1997, men fortsatt finnes det 160.000 slike bankbøker med 85 millioner kroner innestående på landsbasis.

Banksjef Tor Bjørge i Postbanken i Vestfold kan berolige med at pengene ikke går tapt selv om den lille røde ikke lenger er gyldig.

- Har man en annen konto i Postbanken blir beløpet fra bankboken overført til denne. Kunder som ikke har annen konto, vil isteden få opprettet en ny kapitalkonto hvis beløpet på bokens konto er over 1. 000 kroner. Beløp under 1.000 kroner settes på en samlekonto. I disse tilfellene får man beskjed fra banken, samtidig som man må gjøre krav på pengene innen 20 år. Etter dette vil vel beløpet som står på samlekontoen gå til ett eller annet veldedig formål, sier Bjørge til Tønsbergs Blad.

Postens lille røde er Norges mest brukte etter Bibelen og telefonkatalogen. Daværende statsminister Einar Gerhardsen åpent Postbanken 2. januar 1950 og fikk også tildelt den første røde boken med kontonummer 1.

Bankboken var også forløperen til dagens betalingskort. Med en rød en i bagasjen kunne man reise på ferie og ta ut penger på postkontorer over hele Skandinavia og Vest-Tyskland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere