Slutt med borgerlig konfirmasjon

Innholdet i kurs og seremoni blir som før, men fra neste år heter det ikke lenger borgerlig konfirmasjon.

10.581 ungdommer konfirmerer seg borgerlig i år i regi av Human-Etisk Forbund. De blir de siste. Fra neste år får seremonien nytt navn. Da skal det hete humanistisk konfirmasjon.

Likt navn på alle seremonier
- «Borgerlig» har aldri vært et godt navn. Noen har oppfattet det som en politisk betegnelse, altså i motsetning til «arbeiderklassen», noe det ikke er. Det betyr rett og slett en sivil seremoni. Men nå går vi over til å kalle alle våre seremonier humanistiske. Det blir humanistisk navnefest, humanistisk konfirmasjon og så videre, sier Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund til TV 2 Nettavisen.

Stagnasjon
I år konfirmerer 16,7 prosent av årskullet seg i regi av Human-Etisk Forbund. Det er en tilbakegang på et halvt prosentpoeng i forhold til i fjor. Sju fylker opplevde prosentøkning - mest i Oppland, mens 12 fylker fikk en nedgang. Det er særlig fylker som hadde framgang i fjor, som i år opplever en liten tilbakegang. Eksempler er Vestfold og Akershus. I Oslo økte antallet konfirmanter i Human-Etisk Forbunds regi med én prosent.

- Viktig å ha et alternativ
- Vi har en tilbakegang, men det er ikke antallet som konfirmerer seg hos oss som er det viktigste. Mange oppfatter at dette er en konkurranse mellom kirken og oss, men det er det ikke. Det som betyr noe er at unge mennesker har et valg, at de selv kan velge hva en konfirmasjon de selv ønsker og kan stå inne for. Uten oss, hadde det ikke vært noe alternativ til kirken, sier Jens Brun-Pedersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag