*Nettavisen* Nyheter.

Slutt på politibevæpningen

Politidirektør Odd Reidar Humlegård på pressekonferansen fredag. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Fra 17. november skal norsk politi igjen være ubevæpnet.

13.11.15 12:16

POD (Nettavisen): Politidirektoratet har besluttet at den midlertidige bevæpningen opphører fra og med tirsdag 17. november.

- Beslutningen ble tatt torsdag, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til Nettavisen.

Det betyr at politiet går tilbake til ordinær fremskutt lagring av våpen i kjøretøy.

- Det var lettere å ta denne beslutningen enn den vi tvilte oss frem til for ett år siden, sier han til Nettavisen.


Les hele pressemeldingen her

- Ikke utsatt for press

Det er snart ett år siden bevæpningen av politiet ble innført i kjølvannet av en skjerpet trusselvurdering. Etter flere episoder med uhell og vådeskudd med politivåpen, fikk offentligheten vite at politibevæpningen ikke bare innebar at politiet bar våpen, men at de til enhver tid gikk med ladde og skyteklare våpen i hylsteret. Fra flere hold ble det rettet kritikk mot denne skudd i kammeret-praksisen, blant andre fra generalløytnant Robert Mood.

- Har dere vært utsatt for noe press til dagens beslutning?

- Nei, svarer Humlegård bestemt.

- Ikke grunnlag for å fortsette

Ifølge Politidirektoratet er bakgrunnen for at den midlertidige bevæpningen nå opphører trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Politidirektoratet har brukt noe tid på å vurdere innholdet i denne og innhentet synspunkter fra flere hold i etaten, heter det fra Politidirektoratet.

– Politidirektoratets samlede faglige vurdering er at det ikke er grunnlag for å fortsette den midlertidige bevæpningen. Derfor går vi nå tilbake til fremskutt lagring, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Endret trusselvurdering

PST vurderer at sannsynligheten for at en terrorhandling vil skje i Norge er lavere enn ved forrige trusselvurdering, herunder også sannsynligheten for angrep på uniformert personell fra politi og forsvar.

Klikk på bildet for å forstørre.

17. november er det slutt på bevæpningsordren for politiet. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

–Vi vet at det er ulike og sterke synspunkter på bevæpning i politiet både internt og eksternt. Det er viktig å understreke at den midlertidige bevæpningen har vært svar på en ekstraordinær situasjon. Lovverket vårt hjemler per i dag ikke alminnelig bevæpning i en normalsituasjon, sier Humlegård.

– Da vi anmodet Justisdepartementet om midlertidig bevæpning for snart et år siden, var det en vanskelig beslutning. Vi tvilte oss fram til at midlertidig bevæpning var et riktig tiltak for å møte det trusselbildet PST beskrev for oss. Vi har vurdert behovet løpende, sier politidirektør Humlegård.

Politidirektoratet sier de nå vil ta initiativ til en grundig gjennomgang av de erfaringer som er gjort gjennom et år med midlertidig bevæpning.

Fakta fremskutt lagring

Fremskutt lagring av våpen i kjøretøy innebærer at det skal være tjenestevåpen tilgjengelig i politiets patruljekjøretøy i alle distrikt. Dette sikrer mannskapene i motoriserte patruljer tilgang til skytevåpen, slik at de som er godkjent for våpentjeneste kan bevæpne seg dersom situasjonen tilsier det.


Fakta om politibevæpning:

  • 25. november 2014 fikk politiet tillatelse til å bære våpen i fire uker. Tillatelsen var knyttet til PSTs skjerpede trusselvurdering. Den trakk fram politifolk og militært personell som spesielt utsatt og mulige terrormål.
  • Justisdepartementet har senere forlenget tillatelsen flere ganger, senest fram til 10. desember 2015.
  • Ved siste forlengelse – som ble gjort kjent 14. oktober – ble det bestemt at politifolkene ikke lenger skal ha ladde våpen, men ha pistol og ammunisjon atskilt.
  • Politiet fikk også midlertidig tillatelse til å bære våpen i juli i fjor, da PST varslet om en konkret terrortrussel mot Norge.
  • Politidirektoratet har vurdert politibevæpningen på nytt, etter at PST 29. oktober nedjusterte trusselbildet mot Norge.
  • Den midlertidige bevæpningen opphører 17. november. (NTB)

Nettavisen tester ut nytt kommentarsystem, og ønsker hjelp fra leserne. Hvis du vil være med og kommentere denne saken, logg deg inn ved å trykke på knappen der det står "Logg inn eller opprett konto".

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.