Gå til sidens hovedinnhold

Slutt på tannpuss

Forskere er på sporet av selvmordsmiddel for bakteriene.

Karius og Baktus går en usikker framtid i møte, melder forskning.no.

Sårbar for egen syre
Oppfinnsomme amerikanske forskere har lagt en plan som går ut på å gjøre bakteriene sårbare for syren de selv produserer ved tannangrep. Hull i tennene forårsakes av den etsende syren som skilles ut når streptokokkbakterier i munnen spiser opp sukkerbelegg på tennene. Bakteriene trives godt i denne syren. Det er det forskerne ved University of Rochester vil gjøre noe med.

Dårlige gener
For å bruke bakteriens angrepsmiddel mot dem selv, må forskerne ta genteknologi i bruk. 2000 gener i bakteriene vil bli isolert, og forskerne setter en etter en ut av spill. Slik vil de finne det genet som gir beskyttelse mot syren og på den måten finne ut hvordan de dårlige genene skal bli gode. For tennene våre sin del, vel å merke.

Så gjenstår det å finne opp preparater eller behandlingsmetoder som kan lamme bakterienes beskyttende gen.

Festeløs
For at bakteriene skal klare å lage hull må bakteriene klare å feste seg i form av belegg på tennene. Dette skjer under dannelsen av plakk. Samtidig som forskerne prøver å finne genet som beskytter bakteriene, leter de etter genet som gjør at bakteriene fester seg. Om dette oppdages vil bakteriene trolig bare skli av tennene, uten å gjøre skade.

Kanskje vi snart slipper å pusse tennene.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå