RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smiley mot rottelort

Sist oppdatert:
Smilefjes på hygieniske serveringssteder, og mindre byråkrati i Mattilsynet er blant tiltakene som skal fjerne rotteskitt og andre uhumskheter fra næringen.

Mandag ettermiddag kom helseminister Sylvia Brustad og næringsminister Odd Eriksen med forslagene som skal forbedre hygienen til den norske serveringsnæringen. Før jul gjennomførte Mattilsynet en rekke kontroller i næringen, og avslørte motbydelige tilstander ved en rekke serveringssteder.

Nå har Mattilsynet vært i tenkeboksen med departementene og næringen, og mandag serverte de tiltaksplanen som skal være med å rette opp forholdene.

Flere kontroller
- Vi skal sørge for bedre hygiene slik at folk ikke blir syke når de går på restaurant, sa helseminister Sylvia Brustad under pressekonferansen mandag.

For det første vil Mattilsynet i 2006 gjennomføre flere kontroller, og reaksjonene for brudd på regelverket skal bli hardere og klarere. Myndighetene vil forenkle saksbehandlingen for bedrifter som ønsker konsesjon. Dette skal frigjøre ressurser til mer kontroller.

Det vil bli strengere krav til kompetanse for ansatte i næringen, og bransjeorganisasjonen skal utarbeide et nytt nasjonalt regelverk slik at det blir lettere for næringen og vite hva som er riktig og gal behandling av mat.

- Vi skal nå utarbeide mer detaljerte nasjonale retningslinjer slik at bedriftene skal få mer forutsigbarhet. Det har vært litt for mye variasjoner og litt for mye skjønnsutøvelse blant de lokale tilsynene. Nå vil vi få spesifisert hva «tilstrekkelig», sier kommunikasjonsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Reiselivsbedriftenes landsforening til TV 2 Nettavisen.

Smiley
Sist, men ikke minst, vil Mattilsynet innføre en smiley-ordning som skal fortelle forbrukerne hvor det er trygt å spise. Restauranter som har god hygiene vil få en liten klistrelapp på døra som skal garantere at du ikke blir syk av å spise der. Ordningen vil i første omgang være et prøveprosjekt på to år.

Ordningen har eksistert med stort hell i Danmark i flere år.

- Vi er svært positive til smiley-orningen, for den syneliggjør positive funn. Oppslag som før jul skapte et inntrykk av at det er mye dårlige forhold i bransjen. Fra ordningen i Danmark vet vi at det store flertall av de kontrollerte bedriftene har smilefjes, sier Solheim.

Når prøveprosjektet kommer igang, og hvordan smiley-fjeset skal se ut, er ennå ikke bestemt.

Hvis du vil lese detaljene i tiltaksplanen for bedring av hygieneforholdene i restaurantbransjen, kan du klikke her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere