RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smittet av parasitt - havnet i rullestol

Sist oppdatert:
Siren (25) ble smittet av parasitten som nå kan finnes i drikkevannet i Oslo.

(iOslo.no) Siren Bakketun er en av dem som fortsatt er alvorlig syk etter at Giardia-parasitten herjet Bergen høsten 2004. Denne parasitten er nå påvist i drikkevannet i Oslo, men man vet fortsatt ikke om det er den samme farlige varianten av parasitten som gjorde Siren alvorlig syk.

Har du tips om parasittalarmen i Oslo? Send e-post til tips@ioslo.no.

Siden hun fikk sykdommen i november 2004 har hun slitt med en varig tretthetstilstand. Hun har blant annet fått diagnosen ME, kronisk energisvikt.

- Jeg kjenner en konstant og ekstrem utmattelse, sier Siren Bakketun til iOslo.no.

Sykmeldt i nesten tre år
Siren var en aktiv idrettsjente og er utdannet fysioterapeut. Hun startet opp egen klinikk to uker før hun ble syk. Nå er klinikken nedlagt.

- Jeg har vært 100 prosent sykemeldt i to og et halvt år, forteller hun videre.

Bergen sentrum ble høsten og vinteren 2004 utsatt for den første epidemien i Norge med parasitten Giardia. Denne epidemien var den mest omfattende drikkevannsbårne utbruddet i landet i nyere tid. Til sammen ble 6000 mennesker smittet av Giardia-sykdommen, mens et ukjent antall ble syke uten at de kontaktet helsevesenet.

30 personer har fått diagnostisert ME - som Siren lider av.

Må bruke rullestol
Etter at hun ble syk har hun hatt problemer med å gå å mer enn 100 meter. Nå er den 25 år gamle kvinnen nødt til å bruke rullestol. Det er begrenset hva hun har kapasitet til. Hun har fått oppfølging av Haukeland universitetssykehus og nevrolog Harald Nyland.

- Nå er det ikke så mye jeg kan gjøre. Det blir mye innesitting. Jeg ser en film eller leser litt, sier hun.

Da Siren ble syk for nesten tre år siden, ble hun veldig dårlig i magen og hadde omgangssyke. Det første halve året presset hun kroppen til å jobbe. Dette tror hun kan være en medvirkende årsak til at hun fortsatt er syk i dag.

Håper å bli frisk
- Heldigvis mener legene at jeg blir frisk innen tre til fem år. Det er stor sjanse for det, siden jeg var ung og frisk før jeg ble syk.

Foreløpig vet man ikke om det er den farlige varianten av parasitten som finnes i drikkevannet i Oslo. Det må tas prøver av vannet før dette blir klart.

Bor du i det rød området, må du koke vannet ditt:

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere