Gå til sidens hovedinnhold

Smittsom hjernehinnebetennelse hos barnehagebarn i Rogaland

Et barn i en barnehage Gjesdal kommune på Jæren er smittet av meningokokkbakterien. Alle barn i samme avdeling i barnehagen har fått forebyggende behandling.

Kommuneoverlege Hans Petter Torvik sier til Gjesdalbuen at det er bekreftet ett tilfelle av meningokokksykdom, som gjerne kalles smittsom hjernehinnebetennelse. Familien og barna på avdelingen har fått forebyggende behandling.

– De nærmeste i husstanden fikk forebyggende antibiotisk behandling i går kveld. De som er på samme avdeling i barnehagen, fikk behandling i formiddag. Det er standardprosedyrer som vi har hatt i mange år. Når de nå har fått denne behandlingen, kan de være i barnehagen som normalt, sier Torvik.

Han regner med at det er rundt 40–45 tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse i Norge hvert år. Selv om navnet på sykdommen tilsier at den er veldig smittsom, er ikke det tilfellet, ifølge Torvik.

– Når det oppstår ett tilfelle, dukker det opp et nytt i 1–3 prosent av tilfellene. Det er egentlig liten sjanse for nye tilfeller. Det er smittsomt, men samtidig lite smittsomt sammenlignet med andre barnesykdommer generelt, forkjølelse, influensa og covid-19, sier han.

(©NTB)