RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SMS-svindel ga tilgang på pilleflom

Apoteker Flemming Danielsen ved Bien apotek i Bergenvar blant dem som oppdaget at to menn hadde fått resepter på feil grunnlag.
Apoteker Flemming Danielsen ved Bien apotek i Bergenvar blant dem som oppdaget at to menn hadde fått resepter på feil grunnlag. Foto: Aina Fladset (Bergensavisen)
To menn skal ha lurt leger over hele landet til å skrive ut elektronisk resept på vanedannende medisiner.

Like før jul varslet Helsetilsynet samtlige apotek i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Hordaland om såkalte «legeshoppere».

Det vil si personer som kontakter en rekke leger for å få ut legemidler som kan misbrukes.

En av apotekerne som slo alarm, var Flemming Danielsen ved Bien apotek på Danmarks plass.

– Jeg oppdaget at en av de aktuelle personene hadde fått flere resepter på samme dato fra fire forskjellige leger. Dette synes jeg var veldig mistenkelig, sier Flemming Danielsen.

Over 100 resepter

To navngitte personer er politianmeldt, ifølge Helsetilsynet. Etter det BA kjenner til skal det være snakk om to brødre.

Leger over hele landet skal ha fått tekstmeldinger, og legemidlene skal ha blitt hentet ut ved apoteker i de tre vestlandsfylkene.

En av dem er en mann i 30-årene. Han skal på et tidspunkt ha hatt mer enn 100 resepter for Rivotril liggende i Reseptformidleren.

Rusmiddel

Dette er en vanedannende medisin, såkalte B-preparat, som er underlagt streng kontroll. Medisinen kan benyttes som rusmiddel.

– Vi er kjent med at to personer skal ha misbrukt E-resept-systemet. Det nøyaktige antallet piller som har blitt hentet ut kjenner vi ikke, men det er nok snakk om tusenvis, sier Svein Zander Bratland, seniorrådgiver i Statens helsetilsyn og legespesialist i allmennmedisin.

Personene har gått frem ved å sende en tekstmelding med kodeord til legeklinikken. Dette er en tjeneste som stadig flere legekontor tilbyr.

«Må på jobb i Nordsjøen»

I et eksempel som Bergensavisen har fått innsyn i, utgir personen seg for å være ingeniør.

Han forklarer at familien er midt i en flytteprosess, og har fått en lege ved det aktuelle kontoret som fastlege.

Det vil derimot ta en måned før personen dukker opp på legens pasientliste, skriver han.

Personen forklarer at han skal ut på et lengre oppdrag i Nordsjøen dagen etter.

Konen er i London for å pakke de siste restene før de skal flytte. Han spør derfor om legen kan legge inn en E-resept slik at den kan hentes tidlig dagen etter.

– Men han hadde sendt samme SMS til flere legekontorer. Han skulle flytte til Harstad, Østerås, Odda og Kolbu samtidig, sier Flemming Danielsen.

Man kan hente ut resepter hvor som helst i landet, uavhengig av hvor legen som ga den befinner seg.

– Dette er et smutthull

Apotekeren kontrollringte de fire forskjellige legene som alle hadde lagt inn hver sin resept på Rivotril for personen 20. januar i år.

– Hver gang har vi kontaktet legekontoret og gjort legen oppmerksom på at det er en «legeshopper» som ikke har epilepsi, samt at han siden 12. desember i fjor har fått resepter på Rivotril fra 31 forskjellige leger, sier Danielsen.

LES OGSÅ: Vaksineskeptikere mot vaksinelegen

Han synes det er rart at så mange leger har latt seg lure.

– Ideen om å la pasientene bruke tekstmelding for å kontakte legekontorene er jo genial, men dette er et smutthull som må tettes, sier Danielsen.

Et sykdomsbilde

En E-resept blir liggende systemet i en måned etter at den er ferdig ekspedert.

Av hensyn til personvernet blir både resept og historikken deretter slettet. Resepter som er tilbakekalt, eller utløpt på dato, blir slettet straks og vil ikke være søkbare.

– Vi ser bare det som er relativt nytt. Man har derfor begrenset innsikt i hva personen har fått ulevert før. Derfor var det først da jeg så at flere leger hadde gitt personen resept på samme dato at jeg fattet mistanke.

BA har fått innsyn i reseptlisten til de to aktuelle personene.

Den inneholder mange resepter på alt fra astmamedisin, øyedråper, blodfortynnende medisin og Rivoltril.

– Ved å underbygge et sykdomsbilde, altså ved å be om resepter på stoffer man ikke kan ruse seg på, har det blitt lettere å få tilgang på preparatet som Rivoltril. Det virker mer naturlig at de også kan trenge disse, forklarer Danielsen.

Har ikke fulgt rådene

Med hjemmel i legemiddelloven har Helsetilsynet bedt apotekene om å ikke utlevere vanedannende medisiner til disse to personene.

– I utgangspunktet er jo reseptene gyldige. Legene har skrevet under på dem, sier Svein Zander Bratland.

– For rundt et år siden ble det sendt ut en veileder som rådet leger til å ikke skrive ut resepter på vanedannende medisiner uten fremmøte, legger han til.

Saken er sendt inn til fylkesmennene i vestlandsfylkene for behandling.

Dette kan føre til en granskning av fastlegene som har forskrevet reseptene.

Truet med aksjon mot apotek

I advarselen til apotekene begrunner står det skrevet at det er fare for liv og helse, samt at legemidlene åpenbart må være beregnet for videresalg.

Flemming Danielsen har i systemet blokkert resepter som i ettertid har kommet inn.

Man kan se på sin personlige side på internett hvem som har blokkert dem.

Nylig har flere klager fra de to personene på Danielsen blitt sendt inn til Vitus Apotek. I brevene hevder personene at han blant annet oser av alkohol på jobb, ikke er kompetent, og driver med ID-tyveri.

De krevet at han skal sparkes, og hevdet de skulle få i gang en aksjon utenfor apoteket.

– Sjefen min ba meg holde meg unna apoteket ved tidspunktet for aksjonen, men det skjedde heldigvis ingenting, sier Flemming Danielsen.

– Menneskelig å feile

Eivind Solheim er leder i Hordaland Legeforening.

– Det er ikke god praksis at leger skriver ut resepter på vanedannende medisiner på denne måten uten å kjenne til pasienten godt, sier Eivind Solheim.

Han er ikke kjent med at Helsetilsynet har sendt ut en advarsel til apotekene i Hordaland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, men han mener at leger må være ekstra påpasselige nettopp med medisiner som er vanedannende.

– Det er klart at på denne typen preparater bør man være ekstra påpasselig. Sånn som for eksempel Rivotril, som er godt kjent som et stoff som kan brukes i forbindelse med rus, sier Eivind Solheim til Bergensavisen.

Han mener at hvis legen kjenner pasienten godt er det mindre problematisk å gi en resept uten personlig fremmøte.

I denne saken skal derimot personene ha latet som om de snart ville bli en av pasientene på legens liste som følge av flytting, ifølge Helsetilsynet.

– Det er menneskelig å feile. Jeg mener systemet fungerer bra i det store og hele. Det er klart at det alltid vil være noen som forsøker seg, men tilfellene er få, sier Eivind Solheim.

Ifølge han hadde saken med de to mennene kanskje aldri blitt avdekket dersom man fortsatt benyttet papir-resept i Norge.

– Jeg tror apotekene har vært og vil fremover være viktig dersom noen prøver seg på svindel. De har fokus på selve legemiddelet. Men jeg synes ikke at hensynet til personvernet skal svekkes, da tilfellene er såpass få, sier lederen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere