*Nettavisen* Nyheter.

Smugler ulovlig slakt over grensen

Store mengder slakt fra ulovlige slakterier smugles over grensa fra Sverige til Norge. Den ulovlige kjøttsmuglingen er godt organisert og har foregått i årevis.

10.11.03 09:25

Huset i den svenske bygda Eda skjuler en blodig hemmelighet. Grisene i slakteriet er avlet opp i skjul og slaktet uten at det svenske mattilsynet aner noe om virksomheten.

Avisannonser
I det hemmelige slakteriet blir grisene skoldet, partert og lagret på et kjølerom.

Samtidig annonserer menneskene bak den hemmelige virksomheten i norske aviser.

Det bød ikke på problemer da TV 2 Nyhetene ringte smugleren, og utgav seg for å være en potensiell kunde for å sjekke mulighetene for å gjøre en avtale.

- Vi har solgt til en del til restauranter og slikt, sier smugleren.

- Jeg har fullt slakteri med kjølerom og kverner og sager og alt mulig, og så har jeg tilgang på det meste når det gjelder gris da, forteller han.

Populært på pizza
Slakteriet har eksistert i mange år.

Ligaen skaffer griser og okser på ulovlig vis rundt om kring i Värmland. Og har du spist pizza i Hedmark og Akershus, ja så har du sannsynligvis smakt på varene.

- Veldig mange pizzasjapper kjøper oksekjøtt, sier smugleren i telefonsamtalen med TV 2 Nyhetene.

I alle fall om du er kunde hos restauranter som ikke er så nøye på kvitteringer.

- Du bestemmer sjøl hva du vil ha på papiret og hva du vil betale, opplyser smugleren.

Ligaen forteller at de har uendelig tilgang på dyr. Partiet som de var i ferd med å slakte da TV 2 var på hemmelig besøk, var på 280 griser, og ligaen selger kjøttet for 32 kroner kiloen.

Med en snittvekt på 95 kilo blir det 851.000 kroner bare for dette ene partiet.

Aner ingenting
Verken tollmyndighetene eller svenske myndigheter kjenner til virksomheten ved slakteriet.

- Det fins inga slakteri her, det er flere titalls år siden det fantes noe slakteri vår kommune her, sier Alf Olsen, Miljø- og hälsoskyddinspektør i Eda kommune til TV 2 Nyhetene.

- Så det er langt til nærmeste slakteri?

- Nærmeste slakteri i dag er nede i Skara, faktisk. I Vestre Gøtaland. Det er 25 mil fra Eda kommun, sier Olsen.

Sjekker på forhånd
Jevnlig kjøres laster med grisekjøtt over grensa til Norge.

Slakteren selv kjører en kilometer foran bilene med kjøtt. Han har tom bil og mobiltelefonen klar til å varsle bilen bak om det dukker opp tollere.

Rett over grensa snur slakteren og kjører tilbake, mens smuglerlasten kjøres til Kongsvinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag