RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smuglet fosterbarna til Norge

Sist oppdatert:
Før helga klarte fosterforeldrene til to tyrkisk-norske gutter å smugle dem ut av Tyrkia og hjem til Norge.

Etter over 100 døgn på hemmelig adresse i Tyrkia, levde de i skjul i tre døgn også etter at de kom hjem.

TV 2 Nyhetene møtte familien på Moi helt sør i Rogaland, der de har holdt seg i skjul på et småbruk etter at de kom hjem sist fredag.

I den vesle bygda har de samlet krefter for igjen å møte den norske hverdagen etter nærmer enn 100 ufrivillige døgn i Tyrkia. Den siste etappen hjem til Norge skjedde med bil.

Dramaet startet da fosterfamilien den 3. mai reiste på det som skulle være en ukes ferietur til badebyen Side i Tyrkia. Verken de eller barnevernet, som ønsket dem god tur, ante at guttene hadde dobbelt statsborgerskap. Etter bare to døgn i Side dukket de biologiske foreldrene opp og prøvde å få guttene med seg. Etter et basketak kom politiet til stedet. Guttene fikk bli værende sammen med fosterforeldrene, men fikk utreiseforbud.

Dom i Tyrkia
Senere har to runder i tyrkisk rett fastslått at guttene skulle bli værende i landet og at tyrkisk barnevern skulle overta omsorgen for dem. Den endelige rettsrunden var berammet til 15. september. Den runden våget ikke fosterforeldrene vente på.

Barnevernet i Stavanger visste at de planla og gjennomførte flukten hjem, men fosterforeldrene tar hele ansvaret for flukten til Norge.

Av hensyn til sine hjelpere i Tyrkia vil de heller ikke fortelle om reiseruten til hjem. All oppmerksomhet er nå retter mot at guttene igjen er i Stavanger, og at de skal få fortsette sine liv her

Frykten nå er at guttenes familie igjen vil prøve å ta dem tilbake.

Skal gjøre alt
De biologiske foreldrene til guttene på 10 og 11 år er bosatt i byen Sivas i Tyrkia. Herfra lover de å gjøre alt for å få barna tilbake til landet:

- Hva faen er det som skjer i Norge. Jeg forstår ingenting, men jeg skal kjempe for ungene, sier moren på telefon fra Tyrkia til TV 2 Nyhetene.

I sommer ble det klart at det er det tyrkiske barnevernet som skal ha omsorg for guttene. De biologiske foreldrene reagerer sterkt på at fosterforeldrene ikke respekterer den rettslige kjennelsen.

- Det viser jo hvor jævlig det barnevernet og fosterforeldrene er. At de drar vekk to barn når de venter på en rettssak i Tyrkia og vekk fra familien, sier moren.

Flere av guttenes tyrkiske slektninger bor i Stavanger og det er hos noen av disse de biologiske foreldrene ønsker at barna skal bo.

Foreldrenes advokat i Norge, Arnhild Skretting, mener bortføringen krenker Tyrkias suverenitet.

- I utgangspunktet vil jeg be om at Stavanger kommune respekterer den tyrkiske domstolens avgjørelse, sier Skretting.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere